„Kaer ongi põhiline meie toodete tooraine, ainult neljaviljahelvestes on seda kolmandik, kus lisaks veel 50 protsenti rukist ning 10 protsenti nisu ja samapalju otra,” selgitab Pokk.
Tehas käivitub ühest nupuvajutusest
Et oma silmaga näha, kuidas helbed pakendisse jõuavad, teeme Viive Puudistiga tehases väikese ringkäigu. Tootmisprotsess käib neljakorruselises hoones. „Tootmine on meil täisautomaatne. Vajutad nuppu, läheb tehas käima; vajutad uuesti, jääb seisma. Puhastatud ja sorteeritud terad suunatakse esmalt koorimismasinasse, sealt lõikurisse ning seejärel valmistooraine punkrisse,” kirjeldab Puudist.
„Kooritud, sorteeritud ja lõigatud toormaterjal liigub läbi nelja korruse asuvate hermeetiliste torude vastavatesse seadmetesse. Esmalt lähevad kooritud-lõigatud terad aurutamisele aurutorusse, kus neid kuumutatakse 105kraadise temperatuuriga keskkonnas tund aega. Seetõttu saabki puder kodus nii kiiresti valmis,” täpsustab Puudist.
Kaotsi läheb vaid töötlemisega kaasnev ahvatlev lõhn
Seejärel lähevad terad valtsimismasinasse muljumisele, kust väljuvad juba helbed, mis kuivatatakse, jahutatakse, sõelutakse ja lähevadki pakendamisele. Päevas valmib seitse-kaheksa tonni helbeid ja jäägid lähevad loomasöödaks. „Kaotsi ei lähe meil midagi peale ahvatleva lõhna, mis küla peal hõljub, eriti kui tatrahelveste tegemine käsil,” sõnab Puudist muheledes.
Omaette vaatamisväärsus oli pakkimisliin, kus tark seade vormib pakid, täidab need nõutud koguse helvestega, liimib kinni ja lööb peale kuupäeva. Valmispakid lähevad plokkidena alustele, kuhu igaühele mahub 672 pakki ja seejärel lattu. „Kui tootmisega algust tegime, oli see tehas Eestis kõva sõna, nüüdseks on ka teistel juba taolisi seadmeid,” räägib Pokk.