„Täpset statistikat selle kohta, kui paljud on koduköögist arenenud tootmisettevõtteks, meil pole, kuid igal aastal lisanduvad mõned tootmisettevõtted, mis on alustanud koduköögist,” ütleb Tiina Hiis VTA toiduosakonnast. „Praegu on meile teada 4–8 toidukäitlejat, kes reaalselt töötavad selle nimel, et saada tegevusloaga tootmisettevõtteks, kuid neid võib kindlasti ka rohkem olla.”
Eraelamus toidu käitlemiseks tuleb täita VTA täpseid reegleid, mis võivad esmapilgul veidi ehmatada, kuid neis pole tootjate kinnitusel midagi ületamatult keerulist. „Asi on pigem selles, et koduköögis alustavad tihtilugu tootmist mõne muu eriala inimesed, kel pole toidualast haridust, ja seetõttu tundub nõuete nimekiri alguses mõõtmatult suur. Nii oli ka minuga, aga kui otsast pihta hakata ja ametniku soovitusi järgida, siis said need täidetud,” meenutab Ampstükk toorbatoonide tootja Margit Kimmel.
Mida on vaja, et koduköögis tootmisega alustada
Tiina Hiis, VTA toiduosakonna loomse toidu büroo juhataja
Isik, kes soovib alustada oma koduköögis (eraelamus) valmistatud toidu turustamist, peab end enne tegevuse alustamist kurssi viima terve hulga nõuetega, mida tuleb toidu ohutuse tagamiseks täita.
Kokkuvõtlikult öeldes peab toidukäitlemise ruum olema puhas; pinnad kergesti puhastatavad/pestavad; käitleja peab koostama enesekontrolliplaani, milles on kirjas kõik ettevõtte tegevused, nendega kaasnevad ohud ja meetmed ohtude hindamiseks, kõrvaldamiseks ja ennetamiseks. Toidule peavad olema tehtud kestvuskatsed säilivusaja ja säilivustemperatuuri määramiseks; pakkematerjalid, mis toiduga kokku puutuvad, peavad olema sellisest materjalist, millel on lubatud toiduga kokku puutuda. Toitu käitleval töötajal peavad olema kutseteadmised ning ta peab tundma ja järgima toiduhügieeninõudeid.