Sanwoodi meistrite käe alt läheb mööbel laia maailma

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sanwoodi tegevjuhi Ari Lustila kinnitusel on konkurents nii Eestis kui ka mujal riikides tohutu.
Sanwoodi tegevjuhi Ari Lustila kinnitusel on konkurents nii Eestis kui ka mujal riikides tohutu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sangaste vallas Keeni külas tegutseva ASi Sanwood meistrite valmistatud toole ja söögilaudu saab osta mitte ainult Eestist, vaid üle maailma. Ettevõte on valla suurim tööandja ning varustab küla ka soojaga.

Mööblit müüvad Eestis Soome kapitaliga mööblipoeketid Masku, Isku, Asko ja Sotka ning toodang läheb müüki kaubamärgi Pohjanmaan all.

„Meie valmistatud söögilaudadest ja toolidest jääb Eestisse ainult mõni protsent, enamik läheb Soome turule. Valmistame täispuidust söögilaudu, toole, kappe ja kummuteid. Nädalas toodame keskmiselt 1500 tooli ja 230 kuni 250 söögilauda,” tutvustab ASi Sanwood juhatuse liige, tegevjuht Ari Lustila.

„Kasutame kaske, mändi, tamme, ka kunstmaterjale, puitlaastplaati ja lamineeritud plaati. Puitu tarnime enamasti Eestist, osaliselt ka Soomest ja Lätist. Tammepuu ostame Kanadast ja Ukrainast,” lisab tootmisdirektor Revo Falkenberg. Tema kinnitusel toodetakse tehases näiteks laudu 50 eri mudelit, mida ostjal võimalik tellida veel eri mõõtudes ja mitmesugustest materjalidest.

„Kasutame üheksat viimistlust, kuut sorti materjali ning mudelitel on lausa paarkümmend mõõduvariatsiooni,” annab tootmisjuht ülevaate toodangu sortimendist. Toole toodetakse samuti 50 kuni 60 mudelit. „Lisaks täispuidust toolidele valmistame polsterdatud istumisaluseid ning kasutame toolide polsterdamisel viit sorti ja umbes 50 värvi nahka ning sadu erisuguseid mööblikangaid, mis veelgi suurendavad toolide sortimenti,” nendib Falkenberg.

Valla suurim tööandja

Tööd annab tehas praegu 104 inimesele. „Meil on töötanud kõige rohkem 145 inimest.

2008.–2009. aastate masu ajal vähendasime töötajate arvu kaheksakümne üheksale, paar-kolm aastat tagasi oli jälle 145, nüüd 104. Eks töötajate arvu vähendamine on tulnud ka sellest, et oleme palju investeerinud masinatesse, liinidesse ja hoonetesse, mis on tõstnud efektiivsust,” selgitab Lustila.

Kui võrrelda kümne aasta tagust aega praegusega, on töötajate palgad tunduvalt kasvanud, samas tootmise käive on väiksem. Konkurents mööblitootmises on nii Eestis kui ka mujal riikides tohutu.

„Eelmisel aastal suurendasime natuke käivet ja arvan, et ka sel aastal see kasvab, kuigi maailmas ei ole mööbliturul seis kõige parem. Nõudlust küll on, kuid konkurents on meeletu ja seepärast on ülitähtis toodangu kvaliteet. Tegeleme siin Keenis tootmisega, müügipoolega tegeleb emaettevõte Soomes,” lisab tegevjuht.

Tootmisdirektori kinnitusel käivad tehases tööl lisaks kohalikele ka ümberkaudsete valdade elanikud. „Nii on siin inimesi Urvastest, Otepäält, Pukast, Võrust, Valgast, Antslast ja mujaltki. Mehi-naisi on enam-vähem pooleks,” sõnab Falkenberg. Ettevõttes pööratakse suurt tähelepanu personali väljaõppele.

„Inimesed on küll rohkem arenenud kui kümme aastat tagasi, kuid peame neid siiski kohapeal välja õpetama. Nii mõnigi kord kimbutab oskustööliste puudus,” märgib Lustila. „Ka kutsekoolidest tulijaid peame õpetama. Teoorias on nad tugevad, kuid praktika ja kogemused puuduvad. Kindlasti on neid aga lihtsam välja õpetada kui niinimetatud tänavalt tulijaid. Õnneks meil suurt kaadrivoolavust pole ja olemasolevad inimesed on hoolsad ning professionaalsed,” tunnustab tegevjuht töötajaid.

Lustila sõnul ei ole ettevõtjal kunagi kõik hästi: kord langeb müük, ja kui müük tõuseb, on vaja jälle oskustöölisi juurde. „Inimeste töö kajastub otseselt toodangu kvaliteedis ja selles osas ei tee me küll mingisugust allahindlust. Tänu meie osavatele töölistele oleme suutnud hoida toodete kvaliteeti kõrgel. Kvaliteet on meie tegemistes number üks.”

Toodetakse tehases aga tellimuste järgi. „Ainult osaga hulgifirmadest on meil kokkulepped, et on teatud tooted, mida hoiame laos. Muidu käib protsess ikka nii, et klient valib kaupluses näidiste järgi toote välja, pood tellib ja nelja-viie nädala pärast saab ostja kauba kätte,” kirjeldab Lustila.

Oma silm on kuningas

Kui jutud saavad räägitud, läheme koos tegevjuhi ja tootmisdirektoriga tsehhi oma silmaga kaema, kuidas käib tootmisprotsess plangust valmistooteni. „Ostame sisse puitu planguna, ise kuivatame materjali ja siis läheb see optimeerimismasinasse tükeldamisele,” selgitab Falkenberg.

Töötajad askeldavad süvenenult tööpinkide taga. Puitdetaile hööveldatakse, lihvitakse, puuritakse, freesitakse, liimitakse. Käime vahelaos, kus on virnades valminud liimpuitplaat, millest toodangut tehakse. Omaette vaatamisväärus on värvipihustusliin, kus uhke ilme saavad liimpuitplaadid, mis seejärel kuivatuskambrisse suunatakse.

Ühes tootmisruumis monteeritakse kokku toole, mis seejärel viimistletakse, värvitakse ja saadetakse kuivatisse, kus nad kaks tundi „küpsevad”. Huvitav on vaadata toolide polsterdajate töövõtteid. Kiirelt ja sujuvalt saab istmetele paigaldatud pehme polsterdus, üksteise järel saavad toolid omale rüü selga.

„Ka polsterdatud toolide järele on nõudlus olemas, neid kasutatakse kodudes, restoranides, hotellides ja muudes asutustes,” nendib Falkenberg. „Kvaliteeti kontrollitakse aga iga töölõigus,” rõhutab Lustila.

Valminud toodang pakitakse ja seejärel komplekteeritakse tellimuste alusel ning suunatakse lattu, kust tehase kaubaautod toodangu kauplusekettidele kohale toimetavad. „Pakkimine on samuti väga oluline, kasutatakse karpe, pappi ja kilet. Kaup ei tohi transportimisel ühtegi kriimu saada,” toonitab Falkenberg. „Enamiku kauba toimetab kauplustele kohale meie enda transport, kuid kasutame ka teenust. Näiteks kui viiakse terve koorem kusagile kesklattu,” lisab Lustila.

Tootmispind üha laienenud

AS Sanwood rajati endise Keeni sovhoosi töökoja hoonesse 1994. aastal, mil omanikuks olid eraisikud. Hiljem on laiendatud tootmist majandi sigalahoonesse ning mõni aasta tagasi ehitati juurde ka uus hooneosa. Kokku on tehases 12 000 ruutmeetrit tootmispinda.

Mõeldud on ka töötajate heaolule. Nii on olemas moodne köögiplokk, kus töötajad iga päev sooja lõunasööki saavad ja end kohviga turgutavad. „Toidud on maitsvad ja valik mitmekesine. Meie toitlustaja on Valga firma Conspirator,” räägib tegevjuht.

AS Sanwood on enda kanda võtnud ka kogu Keeni küla soojusmajanduse ning peale tehase varustatakse soojaga kohalikku kooli ja kümmekonda korterelamut. Võimaluse piires panustab firma raha ka heategevusse. „Toetame kohaliku kooli tegemisi,” lisab Lustila.

Alates 2005. aastast on ASi Sanwood omanikud Pohjanmaan Kaluste OY, Timo Viitala OY ja Antsla-Inno AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles