Reklaam tasub ahjust eemal hoida

Riina Martinson
, maaelu@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

4. veebruari Maa Elus ilmunud loos "Puutuhast saab aias palju kasu" kirjutasime, et kui ahjus põletada vaid puuhalge ja tavalist paberit, sobib puutuhk hästi taimedele väetiseks. Lugejais tekitas aga küsimusi paber, mida tohib põletada.

Üks lugejaist koguni leidis, et paekivist valmistatud kriitpaberi põlemisel tekkiv tuhk olevat tavalisest puutuhast väetisena väärtuslikum.

Paraku on nii, et meie postkastidesse jõuab kriitpaber värvikirevate reklaamidena ja paberi reklaamiks töötlemisel kasutatud keemia jääb tuha sisse.

Pärimisele, kui ohtlik on kriitpaberile trükitud reklaami põletamine ahjus, tõdes keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp, et palju sõltub, milline on paberi koostis ja millega on paberi peale trükitud.

"Kriitpaberile lisatakse peale tselluloosikiudude kriiti, kaoliinsavi, baariumi soolasid või muud mineraalset täiteainet, mis ei põle ära, vaid satub tuha sisse. Kui kriit ja savi ohtu ei kujuta, siis baariumi ja selle ühendeid peetakse enamasti saasteaineteks," selgitas ta.

Trükitud paberi puhul sõltub ohtlikkus sellestki, milliseid trükivärve on kasutatud, näiteks kas on metalle sisaldavad trükivärvid, samuti sellest, kui korralikult on paber ära põlenud. Küllap on iga ahjuomanik aga kogenud, et just kriitpaber ei taha sugugi hästi põleda. "Trükivärvid sisaldavad eri orgaanilisi ühendeid, mille mittetäielikul põlemisel võib neid alles jääda ja see võib omakorda tekkida toksilisi ühendeid," hoiatas Lamp.

Keskkonnakaitsjad rõhutavad ikka, et ahju tohib panna vaid töötlemata puitu, kiletamata paberit ja pappi. Muude asjade põletamisel tekib kahjulikke osakesi, mis mõjuvad halvasti inimeste ja loomade tervisele ning ümbritsevale keskkonnale.

Seega ei tasu värvikirevaid ja läikivaid pabereid ahju pista. Kui teile aga tundub nende põlemisest teie pere tervisele või ahjule tekkida võiv kahju tühisena, siis jätke reklaamituhk vähemalt taimede toidulaualt eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles