Toiduhinnad langesid maailmas neljandat aastat järjest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud nädalal avaldatud maailma toiduhinnaindeks näitas detsembris eelmise kuuga võrreldes väikest langust, jäädes 154,1 punkti juurde, mis on ühe protsendi võrra novembrikuust vähem. Aasta kokkuvõttes oli aga tegemist neljanda järjestikuse aastaga, mil toiduhinnad maailmaturul langesid. 

Hinnalangust põhjustavad suured toiduvarud ning madalavõitu nõudlus, samuti USA dollari tugevnemine.

Kõige rohkem (3,5 punkti ehk 2,2 protsenti) vähenes liha – eriti veise-, lamba- ja sealiha – hind. USA nõudlus veiseliha järele langes ning see kasvatas konkurentsi teistel turgudel. Euroopa Liidus kerkis sealiha pakkumine hüppeliselt ning seetõttu langesid nii siseturu kui ka eksporditava sealiha hinnad. 2015. aasta kokkuvõttes oli lihahinna keskmine indeks 168,4 punkti, mis on aasta varasemast 15 protsenti madalam.

Samuti langesid detsembris pisut teravilja- ja piimahinnad (vastavalt 1,3 ja 1 protsenti). Ainsana kasvas õlide ja suhkru hind. Suhkruhinna indeks tõusis tagasihoidlikud 0,6 protsenti ning õlihinna indeks 2,1 protsenti. Õlihinna tõusu põhjus oli peamiselt sojaõli hinna kasv viimase poolaasta kõrgeimale tasemele tänu püsivale nõudlusele ning jätkuvale ebakindlusele Brasiilia sojasaagi osas, mis mõjutab kogu maailma sojaõli nõudlust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles