Jaapani tehnika murrab Eesti traktoriturule

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kubota traktorid pakkusid elavat huvi.
Kubota traktorid pakkusid elavat huvi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Stokker Agri Paide esinduses näidatud Kubota traktorid on Jaapani tehnika tippkvaliteet. 1890. aastal asutatud suurkorporatsiooni plaan on võimas: paari aasta pärast võiks iga kümnes maailmas müüdud põllutöömasin olla Kubota toodetud. Seda rõhutas ka Mecro Grupi juhatuse esimees Priit Prints.

Autosid pungil täis Paide äärelinna tänavad, rohkem kui 200 huvilist ülesrivistatud uhiuute traktorite ja kommunaaltehnikaga tutvumas – Kubota esitlemine potentsiaalsetele ostjatele oli kõike muud kui tagasihoidlik.

Suuremad haakeriistad vajavad võimsamat vedajat

Mecro Gruppi kuuluv Stokker Agri OÜ on Baltikumis Kubota edasimüüja alates hilissügisest. „Stokker Agrit tuntakse üldiselt kui John Deere'i edasimüüjat, kuid liisk langes nüüd ühehäälselt Kubotale, sest tegemist on maailmas väga tuntud tootjaga,” selgitas Stokker Agri juhataja Kristo Busch. „Näiteks Ameerika Ühendriikides on Kubota alla 120hobujõuliste traktorite segmendis turuliider. Nad on maailmas ühed suuremad diiselmootorite tootjad.”

Eesti traktorimüügiturul on valik päris lai. Avakõnes Stokker Agri eesmärgist – teha Kubotast kümne aastaga ka siinmail teatud ja hinnatud kaubamärk – rääkinud Busch ei teinud ühtegi teist tootjat maha, kuid kinnitas uuesti, et Kubota oranži värvi traktorite näol on tegemist kvaliteetse Jaapani tootega, mis suudab ka madalamas hinnaklassis pakkuda ostjale väga häid valikuid. „Stokker Agri eelis on tugev müügivõrgustik. Tunneme oma kliente ning meie kogenud hooldemehed suudavad hooldada nii vana rohelist (John Deere) kui ka kollast (JCB) või uut oranži (Kubota) tehnikat.”

Üks Kubota traktorite uudistajaid oli Eesti aasta põllumees 2005, Türi vallas asuva Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok. Esimesena asjana tuli kogenud põllumehele uusi traktoreid uurides üllatusena tootja poolt lubatud suur liikumiskiirus, mis küündivat ka suurematel neljarattalistel kuni 75 km/h. „See on traktori jaoks ikka päris suur number,” sõnas ta.

Kuutok peab traktori valimisel tähtsaks mitut asja. „Muidugi on oluline hind, kuid ka teeninduse lähedus talule. Loomulikult peab teenindus töötama kvaliteetselt ja kiiresti,” selgitas ta. „Traktoritel hindan ennekõike töökindlust ja võimsust. Pakun, et Kubota 170 hj jääb meile väikseks. Olemasolevad traktorid on meil 190 hj ning sellestki võimsusest kipub mõnes töölõigus väheseks jääma: haakeriistad ja  kõik muu lähevad ju üha suuremaks ning vajavad rohkem jõudu. Samas eks nii tõuseb ka tootlikkus.”

Valikut jagub

Stokker Agri Kubota tootejuht Robin Aringo kinnitas, et kommunaalettevõtete, põllumeeste ja võimalike kodukasutajate huvi Kubota traktorite vastu on elav. „Kubotal on hea järelturuväärtus, ka kasutatud masinad on väga hinnatud,” kiitis ta. „Need masinad on multifunktsionaalsed, näiteks Kubota kuni 60 hj kommunaaltraktoritele saab „kõhu” alla panna ka niiduseadme, mis paljudel teistel tootjatel on vaid väga väikestel mudelitel. Nutikalt on konstrueeritud ka eesmisele ja tagumisele rippsüsteemile sobivate lisaseadmete kasutamiseks vajalikud liidesed.”

Hinnanäitena tõi Aringo välja väiksemale hobitalunikule sobiva ja frontaalkopaga varustatud B-seeria Kubota traktori B1820. Sellise, 20 hj traktori hind on umbes 12 000 eurot (lisandub käibemaks).

Müüdavatele traktoritele pakutakse kuni viieaastast tehasegarantiid.

Takkasaare talu on seni eelistanud Valtra traktoreid. Teenindus asub koduvallas Türil ning mängus on ka aastatega välja kujunenud isiklikud tutvused.

Mis peaks juhtuma, et Takkassaare pöörduks Kubota usku? „Peaksin lotoga võitma mõned miljonid,” oli Arvo Kuutokil vastus valmis. „Otsest vajadust ega ka raha, et vanad traktorid jätta ja uued asemele võtta, ei ole.”

Viimane Paides esitletud traktoritest jõudis Eestisse alles detsembri alguses. Tegemist oli M7-seeria traktoriga, mida toodetakse erinevalt teistest seeriatest Jaapani asemel Prantsusmaal.

Stokker Argi keskused asuvad Paides, Tallinnas ja Tartus ning Kubota tehnikat esitletakse 2016. aastal Eestis kindlasti mujalgi. Eelnevalt esindas Kubota kaubamärki Eestis Konekesko.

Kubota

Kubota tütarettevõtted toodavad ja/või turustavad tooteid rohkem kui 130 riigis. Kubota Corporationi konsolideeritud käive 2015. aasta 31. märtsi seisuga oli 14,7 miljardit dollarit. Kubota tootmis- ja turustusettevõtetes töötab kokku 35 487 töötajat.

Toodetakse nii tööstuslikke kui ka traktoritele ja muudele masinatele mõeldud diisel- ja bensiinimootoreid, kombaine, traktoreid, põlluharimisseadmeid, ehitustehnikat, torustikke, müügiautomaate jpm.

Allikas: www.stokkeragri.ee

Kommentaar

Andrus Lund,  OÜ Estonia juhatuse liige

Kõik uued tulijad, eriti kui tegemist on mootoriturul väga tuntud Kubotaga, on siinsele traktoriturule oodatud. Loodan, et masinate müügihinnad tulevad head ja müüjate konkurents kasvab.

Olen nende traktorit Hannoveris Saksamaal oma silmaga ka varem näinud ning mulje oli positiivne. Tegemist on korraliku traktoriga, kuid pigem huvitab mind just hind. Kui see on paigas, on nad turul tugevad tegijad.

Seda, et OÜ Estonia tulevikus vaid ühe kindla tootemargi peale üle läheks, ei saa kunagi väita. Praegu kuulub meie masinaparki eri tootjate traktoreid, nagu Fendt, John Deere, New Holland ja Valtra. Töötavad ka mõned Belarusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles