Miks tasub niigi kasulikku toortatart veel idandada?

, tatrakasvataja, mitmete terviseraamatute autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idu kasvamiseks sünteesitakse ja kogutakse tatras palju vitamiine, antibiootikume, vähivastaseid aineid, ensüüme, fütohormoone ja teisi bioaktiivseid ühendeid.
Idu kasvamiseks sünteesitakse ja kogutakse tatras palju vitamiine, antibiootikume, vähivastaseid aineid, ensüüme, fütohormoone ja teisi bioaktiivseid ühendeid. Foto: RemedyWay

Idandatud tatart kasutasid inimesed juba tuhandeid aastaid tagasi nii toidu kui ka ravimina selle laialdaselt kasulike omaduste tõttu.

Arvatakse, et just tänu idandatud teraviljade kasutamisele ei olnud muistsetel küttidel ja korilastel liigesevalusid ning võitluses saadud haavad kasvasid ruttu ja hästi kinni. Naistel oli suurepärane nahk ja paksud juuksed.

Tatravalk sisaldab 18 aminohapet (sealhulgas kõiki asendamatuid) ning tatras on võrreldes teiste teraviljadega mitu korda rohkem vitamiine (B1, B2, B3, B6, B8, B9, E, A, P, C, K) ja mikroelemente (raud, vask, kaalium, kaltsium, magneesium, fosfor, liitium, jood, seleen, tsink, räni).

Kasu mitmekordistub

Miks on vaja aga juba niigi kasulikku tatart idandada? Kui tatart tarvitada idandamata, siis inimene omastab ainult osa tatras sisalduvaist kasulikest ainetest (omastamata jääb näiteks osa kaltsiumist, magneesiumist ja tsingist) ning tervendamise potentsiaalist.

Idanemise tulemusena saab tatar juurde ootamatult palju suurepäraseid omadusi. Idu kasvamiseks sünteesitakse ja kogutakse tatras palju vitamiine, antibiootikume, vähivastaseid aineid, ensüüme, fütohormoone ja teisi bioaktiivseid ühendeid.

Näiteks tekivad kasvuhormoonid giberrelliin ja auksiin, mis aitavad käivitada ja organiseerida tähtsate füsioloogiliste programmide tööd ning koordineerida rakkude, kudede ja organite koostööd, eriti lapse- ja noorukieas. Tatras olev antioksüdantide hulk suureneb enam kui kaks korda, sealjuures nende aktiivsus kasvab kümneid kordi. C-vitamiini hulk suureneb kuni 20 korda, E-vitamiini ja B-grupi vitamiinide hulk kuni 10 korda.

Idanemisel töötab tatar nagu ehtne farmakoloogiline tehas. Nimetatud ainetest (põhiliselt ensüümid ja vitamiinid) saab inimene suurema osa kätte ainult tänu seemnete ja teraviljade idandamisele.

Puhastav ja tugevdav toime

Idanemisel tekkinud ained on vajalikud organismi puhastamiseks ja soolestiku mikrofloora normaliseerimiseks; need parandavad seedimist, ainevahetust ja vereloomet; tugevdavad immuunsüsteemi; aitavad tasakaalustada organismi happe-aluse vahekorda; stimuleerivad seksuaalset aktiivsust; takistavad enneaegset vananemist. Organism kasutab ensüüme ära mitte ainult toidu ümbertöötlemiseks, vaid ka paljude teiste protsesside käivitamiseks ja läbiviimiseks.

Tatra idandamise käigus paljuneb ka inimese organismile äärmiselt kasulik heinabakter (Bacillus subtilis), mis peab vastu maohappe ründele ja hakkab peen- ja jämesoolestikus aktiivselt paljunema. Bakter hakkab tootma aineid, mis hävitavad teisi anaeroobseid, enamjaolt inimese jaoks patogeenseid baktereid (näiteks stafülokokk, salmonella ja pärmseen).

Kuidas tatart idandada?

Idandada saab ainult toortatart ning tatar peab olema mahe, sest ainult siis on selle pinnal kasulik heinabakter Bacillus subtilis. Alati on soovitatav toortatart ise idandada, sest siis saab kogu protsessi jälgida, kinni pidada puhtusnõudest, et idanemisel ei hakkaks koos heinabakteriga kasvama juhuslikud patogeensed bakterid, Samuti on idud nii alati värsked.

Tatra idandamiseks pese vajalik kogus toortatart külmas vees ja pane soodaveega pestud emaileeritud nõusse, vala peale külm vesi, et see kataks terad ja jäta ligunema 1–2 tunniks. Seejärel tõsta ligunenud tatar idandamisseadmesse või taldrikule, asetades tatrale puhta linase riide ning peale veel teise taldriku. Tuleb jälgida, et terad on piisavalt märjad (alumine kiht oleks vee sees) ja et vett jätkuks 1,5–2 päevaks 2–3millimeetriste idude tekkimiseks.

Kui kõik on idanemiseks valmis, tuleb idandamisseade või taldrik jätta pimedasse sooja kohta seisma (soovitatav temperatuur 25–26 kraadi). Idandamine madalal temperatuuril pikendab kõvasti idanemise aega ja idandatud tatar võib muutuda kõvaks ja mõrkjaks. Kui idud on kasvanud kahe millimeetri pikkuseks, tuleks neid kohe tarvitama hakata või panna need külmkappi idanemisprotsessi aeglustamiseks. Kui tatar on liiga kaua aega vees, siis selle ümber tekib liigne lima. Kõige kasulikum on idandatud tatar, mille idud on kahe millimeetri pikkused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles