Kartuli hoiustamine eeldab mõnest lihtsast reeglist kinnipidamist, seda nii tööstuslikes kui ka kodustes tingimustes. Tulundusühistu Talukartul tootmisüksuse juht Tiiu Tikka kinnitab, et enim vigastatakse mugulaid koristamise ajal.
„Peab hoolega jälgima, et vigastusi oleks võimalikult vähe – see tagab hoiustamise õnnestumise. Koristusaega tuleb planeerida olenevalt töö mahust ja ilmastikust, sobivamad on ikka kuivad ilmad temperatuuriga üle 10 kraadi, madalamal temperatuuril on kartul vigastustele vastuvõtlikum. Kui kartul on koristatud märja ilmaga, tuleks lasta sel ära kuivada ning seejärel jätta paariks nädalaks tahenema kuiva õhurikkasse varjualusesse temperatuuril 15–16 kraadi," sõnab Tikka. "Õhuniiskus võiks olla 90–95%. Kui kartul on korralikult kuivatatud ja vähemalt kaks nädalat taheneda saanud, tuleb see sorteerida ning eemaldada mädanenud ja vigastada saanud mugulad. Valgust kartul ei kannata, valguse mõjul muutuvad mugulad roheliseks ning neis tekib mürgine aine solaniin. Tõmbetuult võiks samuti vältida, see muudab kartuli kibedaks, sobilik on jahe ja õhurikas hoiustamiskoht.”
Talvel tuleb aeg-ajalt kontrollida, ega mädanikku pole tekkinud, ja riknenud kartulid ära korjata, sest mädanik levib kiiresti.
Talukartuli tööprotsessi kirjeldab Tikka nii: „Kõigepealt ladustame kartulid konteinerites või puistes virnadesse, seejärel algab hästi oluline valmimis- ehk raviperiood. See on aeg, kui mugulad järelvalmivad (20–30 päeva), toimuvad säilivust parandavad bioloogilised protsessid, koor kinnistub ja pakseneb, vigastuskohad armistuvad. Sobiv temperatuur mugulakihis on 16–18 kraadi. Kartulit tuleb ventileerida sooja õhuga. Ventilatsioon peab korras olema, niiskust ei tohi ülearu olla, sest on oht, et kartulis tekivad mädakolded. Kui meile tuleb tuhat tonni väga märjalt võetud kartulit, on see tõsine probleem. Seetõttu võtavad meie ühistu liikmed kartuli üles pigem varem, aga võimlikult kuiva ilmaga. Järgmises etapis hakkame kartulit tasapisi jahutama, pool kraadi ööpäevas. Võtmise ajal on mugula temperatuur mullas 16–19 kraadi. Jahutame selle põhisäilitusperioodiks 4–6 kraadini, mis on ideaalne toidukartuli säilitamise temperatuur.” Miinuskraade peab igal juhul vältima, sest juba +1 kuni –1 kraadi juures muutub kartul magusaks, selles sisalduv tärklis muutub suhkruks ja veel külmemas kaotab mugul söögikõlblikkuse.