Andre Farmi peremees näeb tumeda tunneli lõpus juustukera

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Üle 18 aasta piimakarja kasvatamisega tegelenud Andre Farmi peremees Aivar Alviste on näinud piimanduses kolme suuremat kriisi. Neist kahe esimese järel otsustas farmer, et järgmisele kriisile läheb ta vastu juba mitte lihtsalt piimatootjana, vaid tootjana, kes väärindab ise oma toorainet edasi. Nii on ka läinud.

Üle 400 000 euro investeeringuid ning kaks aastat ettevalmistusi (meierei ehitamine, tehnika soetamine, juustutegemise koolitused ja õppereisid) ning sellest sügisest on Andre Farmi rammusad Gouda-tüüpi juustukerad valmis ja müügil.  Arvestades, et Tartumaal Kambja vallas asuv meierei valmistab kuus 12–15 tonni juustu, on tegemist Eesti suurima talumeiereiga. Mõistagi ei konkureeri Andre Farm suurtootjatega nagu Valio või E-piim, kuid on omas «kaalukategoorias» arvestatav tegija.

Talu perenaine Erika Pääbus selgitab, et nende eesmärk oli algusest peale luua premium ehk kõrgema kvaliteediga juust, mis suudaks eristuda suurtööstuste toodangust ning õigustaks oma pisut kõrgemat hinda («noor» juust 10 eurot kilo ning vanemad juustud mõnevõrra kallimad).

«Otsustasime, et teeme tootmisesse korraliku investeeringu ning valmistame juustu algusest peale pigem kallimalt, kuid väga hästi,» kõneles ta.  

Kaks tegusat aastat

Meierei peremees Aivar Alviste on rahul, et nüüdseks pisut enam kui kahe aasta eest tehtud otsus on end õigustanud, kuigi esialgu tundus see paljudele arusaamatu. «Tootke piima edasi,» oli panga sõnum Aivar Alvistele, kui ta läks piimahindade kõrgajal küsima pangast laenu meierei rajamiseks. Laen jäigi saamata, kuid peremees ei jätnud jonni ja sai raha kokku. «Oli selge, et taoline hiilgeaeg ei jää kestma ja heal ajal tuleb valmistuda uueks kriisiks,» selgitas ta.

Meierei rajamine läks maksma pisut üle 400 000 euro, sellest 25 100 eurot sai Andre Farm Leaderi meetmest juustukatla ostmiseks. Ülejäänud raha kokku kogumiseks läksid käiku senised säästud ning lisaraha hankimisel anti liisingusse tagasi kogu põllutehnika, mis oli varem juba pangalt välja ostetud (nn lease back tehing).

Talu peremees tõdeb, et investeeringute lõpp langes juba väga raskesse aega ja kergendatult hingamisest on vara rääkida, kuid meierei on nüüdseks edukalt tööle saadud. «Ma ei tea, kuidas teiste põllumeestega on, aga minul on selle musta tunneli lõpus nüüd ilus juustukera,» nentis Andre Farmi peremees.

Talu perenaine Erika Pääbus täiendab, et tänu kahe aasta tagusele otsusele võib ta praegugi oma lehmadele rahuliku südamega silma vaadata ja tunda, et nende piim on õiglaselt tasustatud. «Kui mujalt saab praegu piima eest paarkümmend senti liitrist, siis meie arvestame juustuhinna sisse piima hinnaga 35 senti liiter, mis on optimaalne hind selle nimel, et lehmad oleksid kenasti söönud ja töötajad õnnelikud,» lausus ta.

Õppimine meistritelt

Juustutegemist käis Andre Farmi pererahvas õppimas Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis, Eesti maaülikoolis ning õppereisidel Hollandis, Itaalias, Soomes ja Poolas. Erika Pääbuse sõnul on neil väga palju abi olnud Hollandi firmast, kellelt nad juustutegemiseks vajalikud bakterikultuurid ostsid ja kes on pakkunud neile juustumeistrite koolitusi. Samuti saadab firma vajadusel konsultandi Tartumaale meiereisse kohale, et nõu anda ja õpetada.

Erika Pääbus nendib, et õppimisprotsess on olnud pikk, kuid lõpptulemusega on nad väga rahul ning ka tarbijate esmane tagasiside on olnud positiivne. Esimest korda pakkus Andre Farm omatehtud juuste Palamuse laadal ja et juustud alles küpsevad, on seni olnud valikus vaid noored, 1–2 kuud valminud juustud. «Jõuluks saab juba head juustu ja järgmised jõulud on puhas lust,» ootab perenaine innukalt aega, mil saab pakkuda esimesi «vanu» juuste.

Praegu on valikus Gouda-tüüpi juust, kuid tulevikus on plaanis tegema hakata ka Cheddari juustu ning ricotta’t. Erinevad juustusordid võimaldavad ära kasutada kogu tooraine täispiimast vadakuni ning jagada ka töökoormust paremini.

Andre Farmil on 360 looma, neist 180 lüpsilehma. Loomi juurde pole lauta võimalik võtta ning praegu ei ole juustutootmiseks ka rohkemat vaja. «Hea on, kui suudame kogu piima juustuks teha ega pea lihtsalt piima ära müüma,» tõdes Erika Pääbus.

Kuna juustuvalmistamises on palju käsitööd, siis tuli meierei jaoks palgale võtta uusi töötajaid, nii et täna on ettevõttes farmi ja meierei peale kokku 15 inimest tööl. «Vastutus on suur,» nendib talu peremees Aivar Alviste. «Kogused on ka suured, nii et nüüd on vaja vaid juustu tublisti müüa,» lisas ta. Laadad jäävad edaspidi talumeiereile pigem kohaks, kus oma tooteid tutvustada, põhiline müük käib ikkagi erinevate kaupluste kaudu. Samuti näeb Erika Pääbus ühe ostjaskonnana restoranipidajaid.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles