Helenius kasutab kriisi piimatootmise suurendamiseks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimispankur Joakim Helenius.
Investeerimispankur Joakim Helenius. Foto: Peeter Langovits

Eesti piimatootmine on väga kuluefektiivne, leiab Eesti suurima piimafarmi omanik Joakim Helenius.

Talle kuulub Eestis kaks piimafarmi, Kaiu ja Väätsa, millel on kokku 3300 lehma. Ning sellal kui kolmandik piimatootjaist on võtnud maksepuhkust, on Väätsa piimafarm tootmist suurendamas.

Ka piimatoodang lehma kohta läheb järjest paremaks. «Piimatoodang tuleb tänavu üle 10 tonni lehma kohta,» rääkis Helenius. Parima farmi toodang on koguni keskmiselt 11,7 tonni lehma kohta. Helenius märkis, et tootmine on juba väga kuluefektiivne ning piimafarmi vaba raha aitab kriisi üle elada. «Kui see (efektiivsuse kasv) nii jätkub, võib Eestist saada kuluefektiivseimaks riigiks Euroopas,» ütles investor.

Kuigi piimatootmine on Eestis juba praegu väga efektiivne, et jõua see põllumeheni. «Piimatootjad peaksid piima ühtlasi ka töötlema,» ütles ta. Piimatootmine on tunduvalt kapitalimahukam kui töötlemine, samal ajal on piimatöötlemisettevõtted üsna ebaefektiivsed, rääkis ta. Seega tuleks piimatootjatele kasuks, kui nad lisaksid piimatöötlemise samasse väärtusahelasse.

Helenius ütles, et loodab koostöös teiste piimatootjatega luua efektiivse piimatöötlemisettevõtte – kas siis rajada uus või osta mõni olemasolev ära. Viimane pole küll nii kuluefektiivne.

Aasta alguses pikendas Helenius tänavu juunis aeguma pidanud võlakirju ebakindla olukorra tõttu Ukrainas. Ent riiki on tal usku. Heleniuse sõnul saab põllumajanduses suurjõud, kui valitsus suudab korruptsiooni vähendada ning konflikt Venemaaga laheneda. «Ajalooliselt on Ukraina mured alati olnud seotud Venemaaga,» märkis Helenius. Venemaalt plaanib väljuda ka Helenius. Varem on ta rääkinud, et Vene majandus on väga halvas seisus ning kriis on sügav.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles