Eestis on toorpiima hind langenud aastaga enim

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halinga Piimajõe farm.
Halinga Piimajõe farm. Foto: Ants Liigus

Eestis on toorpiima hind langenud aastaga rohkem kui teistes Balti riikides ja Põhjamaades, selgub statistikaameti blogist.

Statistikaameti andmetel maksid kokkuostjad 2015. aasta juunis põllumajandustootjatele iga kokkuostetud piimaliitri eest keskmiselt 23 senti. 2014. aasta keskpaigas langema hakanud hind on püsinud 25 sendi piirimail juba pea aasta, kirjutab blogis statistikaameti juhtivstatistik-metoodik Eve Valdvee.

Piima tootjahindu jälgib ka Euroopa Liidu statistikaamet Eurostat, mis kogub kvartaalselt kõigilt liikmesriikidelt piima tootjahinna muutuse andmeid indeksitena, mis näitavad, kuidas siseriiklikud kokkuostuhinnad eri riikides käituvad.

Muidugi paistab viimase aja hinnalangus välja ka pea kõigi teiste Euroopa Liidu liikmete andmetest, kuid Eesti andmed torkavad võrdlustes siiski silma, märgib Valdvee.

Kui näiteks võrrelda tänavuse esimese kvartali piima hinda mulluse sama kvartaliga, siis on Eesti hind läbi teinud märkimisväärse languse: aastatagusest piima hinnast oli Eestis alles vaid 61 protsenti, Lätis 65 protsenti ja Leedus 62 protsenti.

Põhjamaades – Soomes, Rootsis ja Taanis – on need protsendid vastavalt 86 protsenti, 78 protsenti ja 74 protsenti, mis näitab, et hinnalangus on põhjanaabritel olnud väiksem kui Eestis, kirjutab Valdvee.

Mõnes ELi liikmesriigis on piima hind ka tõusma hakanud. Siseriiklikud kokkuostuhinnad paistavad Valdvee sõnul olevat taas väikesele tõusule pööranud näiteks Slovakkias, Bulgaarias ja Kreekas. Poolas on tänavuse esimese kvartali kokkuostuhind saavutanud pärast vahepealset kukkumist uuesti mulluse esimese kvartali taseme; Rumeenias piima hind isegi veidi ületab aastatagust.

Statistikaamet kogub piima kokkuostuhinda põllumajandusministeeriumi tellimusel iga kuu kõigilt piima kokkuostjatelt. Kokkuostjate nimekirja uuendatakse pidevalt vastavalt tegelikele muutustele ja see sisaldab koos piimatoodete tootjatega 20–30 ettevõtet. Statistikaamet küsib kokkuostetud piima hulka ja makstud raha, andmed summeeritakse ning Eesti keskmine piima hind saadakse nende kahe summa jagatisena.

«Põllumajandustootjatelt saadud info kohaselt on mõned piimatöötlejad fikseerinud kokkuostulepingutes piima hinnaks statistikaameti avaldatava Eesti keskmise piima hinna,» märkis Valdvee. «Ühest küljest on statistika aktiivne kasutamine muidugi tervitatav, kuid teisalt võib seesugune kasutus pärssida ka piima hinna muutumist.»

Loe pikemalt statistikablogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles