Kruuse: taotleme piimandussektorile abi Euroopa Liidust

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehma lüpsmine Pärnus Kanpoli hilgilao juures.
Lehma lüpsmine Pärnus Kanpoli hilgilao juures. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Maaeluminister Urmas Kruuse kohtus täna pärastlõunal piimandussektori esindajatega, kellega arutati rasket olukorda piimandussektoris ja võimalikke lahendusi. Ühiselt leiti, et väga oluline on töö Euroopa Liidu suunal.

«Piimandussektorit on tabanud mitmete halbade asjade kokkulangemine, mistõttu tootjad on muutunud väga haavatavaks ja peame leidma võimalused sektori abistamiseks,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse. «Eesti on piimatootmises võimekuselt Euroopa tipus – pöördumatu kahju tänastest raskustest tuleb ära hoida.»

Kruuse sõnul tegutseb Eesti riik kahel suunal. «Esiteks taotleme Euroopa Liidult meie piimatootjatele erakorralist abi ning praeguseks ajale jalgu jäänud sekkumiskokkuostu hindade tõstmist. Teiseks oleme esitanud taotluse, et 2016. aasta riigieelarvest oleks piimatootjatele võimalik maksta üleminekutoetust,» selgitas maaeluminister. «Sektori abistamine rasketel aegadel tagaks tootvate töökohtade ja võimeka kodumaise piimatootmise säilimise tulevikuks.»

Otsetoetuste raames on toetusi praegu võimalik saada kuni 100-pealiste piimakarjade eest. Tegemist on seotud toetusega  väiksematele tootjagruppidele, et aidata kaasa peretalude säilimisele Eestis.

Lisaks maksavad Euroopa Liit ja Eesti riik koolipiimatoetust. «Koolipiimatoetuse abiga on Eestis loodetavasti ka kümne aasta pärast elanikkond, kes armastab tarbida piimatooteid,» sõnas Kruuse.

Euroopa Liidu keskmine piima kokkuostuhind oli tänavu juunis 30 EUR/100kg, Eestis 23,3, Lätis 21,3 ning Leedus 20,7 EUR/100kg. Piima kokkuostuhinnad kukkus Eestis aastaga 29 protsenti, mis on suurim langus Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes.

Nõupidamisel maaeluministriga osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Piimaliidu ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles