«Maakari on omamoodi kultuuripärand,» arvab Liia. «Sellepärast on tähtis tema säilitamine ja et karjakasvatus ka majanduslikus mõttes motivatsiooni pakuks, tuleb tegeleda tõuaretusega.» Liia Sooäär kiidab maakarja geneetilisi omadusi, mis ulatuvad kaugele minevikku. Kuna tema kari on puhas ja toodang väiksem kui erinevate tõugudega karjadel, siis peab ta kompensatsioone väga oluliseks.
Lehmi on Liial lüpsikarjas 20–21 ning lisaks noorloomi, kelle seast tuleb karjale täiendust. Nemad on erinevates vanusegruppides. Iga kahe aasta tagant, kui on võimalik saada tõupulle, on karjas ka tõupull. Praegune noor isane veis on Liia sõnul hakkamist täis ja tragi loom. Tal on tunduvalt heledam kasukas kui lehmadel, peaaegu valge, ning kuigi noor, on ta omandanud isaslooma tugeva peakuju.
«Kui ta oktoobris tuli, tahtis ta kosumist, oli väiksekene ja väga noor, aga nüüd jõudsid mõned loomad noorkarjast paaritusikka. Pull ei püsinud ka enam aias, nii me lasime ta karja harjumiseks. Olime mures, esialgu käib ju tohutu võimuvõitlus, paar korda pidime isegi sekkuma,» jutustab Liia oma heledast pullikesest. Maakarjas on tähtis, et pull oleks võimalikult helebeež, sarvedeta ja heleda ninapeegliga. «Ja praeguse pulli kohta saab öelda, et loom on peaaegu valge karvaga.»
Hiljuti anti Liiale üle hõbekarikas, mis on Eesti Maakarja Kasvatajate Seltsi (EK Seltsi) kõrgeimaks tunnustuseks. Liia 21 lehma piimatoodang oli seekord keskmiselt 5843 kilogrammi aastas. Üle 5000 on aga olnud juba päris mõnda aega. «Sel aastal oli toodangu tõus,» lisab ta. Üheks hõbekarika statuudi osaks on, et toodang ei tohi olla eriti langenud, pigem tõusnud. Vahepeal nii hästi ei läinud, sest mõned tublimad lehmad jõudsid kõrgesse ikka. Ka Ürdi, kes uhkeldab – ja õigusega – Eesti maakarja magnetil.