Saaremaa talunik hakkab tudraõli tootma

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudrast ehk vale-linast tehtud õli katsetatakse ka mootorikütuse lisandina. Näiteks on selliseid katsetusi teinud Euroopa lennukitootja Airbus.
Tudrast ehk vale-linast tehtud õli katsetatakse ka mootorikütuse lisandina. Näiteks on selliseid katsetusi teinud Euroopa lennukitootja Airbus. Foto: Airbus

Esimesena Saaremaa suurematest viljakasvatajatest hakkab Pähkla talunik Aivar Lember omakasvatatud tudrast ise õli valmistama, kirjutab Saarte Hääl.

«See mõte tuli mul, nagu Newtonile kukkus õun pähe,» ütles Aivar Lember, kes esimest korda külvas tudraseemne maha möödunud aastal. Talunik pani sel aastal tudraseemne maha seitsmele hektarile, möödunud aastal sai ta ligemale kuue hektari suuruselt põllult 4,5 tonni puhastatud õliseemet.

Väike-Maarjas asuva Kaarli talu perenaine Kadri Kopso ütles, et temale teadaolevalt on nende talu Eestis praegu ainus tudraõlivalmistaja, kuid täiesti kindel see pole ja et turul on teistelegi ruumi küll. Esimesel aastal viis Lember tudraseemne samuti Kaarli tallu, aga siis tõi sealt kasutatud õlipressi ja tootis esimese proovipartii.

Tudra õlisisaldus oleneb aastast, kuid laias laastus saab ühest tonnist tudrast umbes 300 kilogrammi õli.

Loe pikemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles