Iirlased ootavad pikisilmi aprilli ja piimapriiust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad vaatavad mööduvaid rattureid.
Lehmad vaatavad mööduvaid rattureid. Foto: SCANPIX

Iiri põllumajandusministeeriumi fuajees näitab lameekraan digitaalset kella, mis loeb 1. aprillini jäänud sekundeid.

Sel peatselt koitval päeval eemaldab Euroopa Liit oma piimatootmiselt kolm kümnendit kestnud kvoodid. Sündmust võiks nimetada piimavabaduse päevaks, kirjutab Bloomberg Business.

Iirimaa on piimavabaduseks valmistunud juba alates aastast 2010. Firmad, farmerid ja valitsus on kulutanud sadu miljoneid eurosid, rajamaks rohkem piimatööstusi ning soetamaks seadmeid ja lehmi. Ikka eesmärgiga tõusta maailma kõige kiiremini kasvavaks piimatootjaks.

Kuigi planeedil valitseb piimaülejääk ning hinnad on seetõttu viie aasta rekordmadaluses, jätkab Iirimaa laienemise kursil – nende jaoks on toomine odav, sest vihmapuudust pole ning maa on tulvil lehmade jaoks ideaalseid rohelisi aasu.

Valitsuse hinnangul võimaldab tootmiskasv tagada viie aastaga 10 000 täiendavat töökohta, neist suisa 4000 farmides.

«See on Iirimaa jaoks suur asi,» ütles Iiri põllumajandusminister Simon Coveney. «Paljud meie farmerid on suutelised olulisel määral tootmist tõstma.»

Ministri hinnangul kasvab Iirimaa aastane piimatoodang 2020. aastaga päädival kümnendil 50 protsenti ja saavutab ligikaudu 7,5 miljardi liitri taseme. Iirlased on rõõmsad: Euroopa suurimad piimatootjad on küll Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia, kuid kvootide kadumisest tõotab peavõit tulla Iirimaale.

Nimelt ekspordib Iirimaa 90 protsenti oma toodangust ning lisanduv kogus läheb praktiliselt täies ulatuses piiri taha.

Viimase kahe aastaga on Iirimaa piimakari kasvanud 6,4 protsendi jagu – Eurostati andmetel parim kiirendus terves Euroopa Liidus.

Tänu kvootidest vabanemisele «vajuvad unustusse ajad, mil mõned karjakasvatajad pidid lüpsma oma lehmi vaid kord päevas... või üldse mitte,» on Iirimaa Põllumeeste Liidu piimanduskomitee esimees Sean O’Leary tänulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles