Padar: Perevara investeeris piimafarmide asemel maade kokkuostu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Jõgevamaal neli piimafarmi sulgenud Perevara ASi juures tuleks põllumajandusminister Ivari Padari sõnul silmas pidada ka seda, et ettevõte oli farmidesse investeerimise asemel tegelenud põllumaade kokkuostmisega.

«Nii mõnigi ettevõte oleks kahe-kolme aasta pärast pidanud niikuinii hakkama kokku tõmbama, kuid kriis on selle kohe kätte toonud. Seepärast tulebki praegu tegevust lõpetavate ettevõtete puhul ükshaaval vaadata, mis otsused sellele eeldasid. Tunnen tänu põllumajandusministri kohale paljusid neid ettevõtteid ning tean ka üht-teist otsuste kohta, mis aastate jooksul on tehtud,» rääkis minister BNSile.

Padari sõnul on ei tohi Perevara Jõgeva farmide juures unustada, et varasem majanduslik otsus oli olnud lautade asemel investeerida raha maade kokkuostu. «Seda tehtigi edukalt, ollakse väga suured maaomanikud, aga lautadesse jäeti investeerimata. Selliste otsuste langetamise pärast ei tasu süüdistada põllumajandusministrit,» märkis ta.

Perevara otsus on pragmaatiliselt õige, ütles Padar, ent emotsionaalselt vaadates tähendab see siiski 75 töökoha kadumist. «Mis puudutab töökohtade kaotust sektoris üldiselt – erinevate hinnangute järgi on Eestis ohus 400 töökohta –, siis see on eraldi teema. Kui heita pilk maaelu arengukavasse, siis võib sealt teaduslikult süvenemata kokku arvata umbes 1400 töökohta. Kas või selles osas, mis puudutab väiketalude ja väiksemate põllumajandusüksuste toetusi nagu investeerimistoetust ja väiksemate karjade toetust,» rääkis ta.

Möödunud nädalal kirjutas Vooremaa, et Jõgevamaal tegutsev AS Perevara sulgeb neli piimafarmi viiest ning koondab 75 töökohta sajast. Ettevõtte tegevjuhi Alo Tederi sõnul oleks ettevõtet muidu ähvardanud 600 000 eurone kahjum.

Reedel hoiatas põllumeeste keskliit, et ilma täiendavate toetusteta võib piimasektoris kaduda 400 töökohta ning 4000 piimalehma ootab tapamaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles