Valgevene tahaks Venemaale toodete tegemiseks Eesti toorpiima

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm mäletsemas.
Lehm mäletsemas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valgevene saatkond Eestis saatis põllumajandusministeeriumile kirja, et seoses eelkõige Venemaa poolt suurenenud nõudlusega piimatoodete järele sooviksid Valgevene ettevõtted Eestist toorpiima osta.

Valgevene piimatöötlejad on huvitatud toorainest, sh pastöriseeritud ja kontsentreeritud piimast ning pastöriseeritud koorest.

Põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti ütles, et alates 2004. aastast ei ole Eestist toorpiima ega muid piimatooteid Valgevenesse eksporditud. «Isegi Euroopa Liidu toorpiima eksport Valgevenesse on olnud viimastel aastatel imeväike, mõnikümmend kuni paarsada tonni. Valgevene on oma riigi jaoks tootnud ise piisavalt piima ja FAO statistika järgi kerkinud maailmaturul olulisemate juustu ja või eksportijate hulka,» kirjeldas Lemetti.

Lemetti sõnul on praeguses olukorras aga mõistlik uurida iga uut müügikanalit. «Lähiajal toimub põllumajandusminister Ivari Padari ja äridelegatsiooni visiit Valgevenesse, kus arutatakse erinevaid koostöövõimalusi. Pärast visiiti selguvad ka edasised sammud, mis eelkõige sõltuvad ettevõtjate huvist ja võimalike lepingute tingimustest,» ütles Lemetti.

Augusti alguses keelas Venemaa kogu lääne toidu impordi Venemaale. See jättis turule suure tühimiku, mida asusid täitma keelust puutumata jäänud riigid, sh Valgevene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles