Põllumehed palusid Euroopa Komisjonilt Vene impordikeelu pärast abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa põllumehed Euroopa Komisjoni ees protestimas viis aastat tagasi.
Euroopa põllumehed Euroopa Komisjoni ees protestimas viis aastat tagasi. Foto: FRANCK FIFE / AFP

Eesti, Läti, Leedu ja Soome põllumajandusorganisatsioonid paluvad Euroopa Komisjonile saadetud ühiskirjas leevendada Venemaa impordipiirangute tagajärgi.

Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile ja põllumajandusvolinik Phil Hoganile saadetud kirjas tuletatakse meelde Venemaa sanktsioonide tõttu raskustesse sattunud Balti riikide ja Soome põllumajandustootjate keerulist olukorda.

Kirjas rõhutatakse, et kuigi just Balti riikide ja Soome tootjaid on Venemaa poolt kehtestatud sanktsioonid eriti valusalt tabanud, pole tekkinud olukorra lahendamiseks vaatamata mitmetele formaalsetele lubadustele peatsest abist seni mingit lahendust leitud.

Põllumajandusorganisatsioonide juhid ei sea kahtluse alla Euroopa Liidu ühiseid poliitilisi otsuseid seoses Venemaaga, kuid komisjoni kutsutakse üles solidaarsusele ja ühisele tegutsemisele leevendamaks piirangute negatiivseid ja ebaproportsionaalseid tagajärgi Balti riikide ja Soome põllumeestele ning maakogukondadele.

Kirjas tuntakse muret, et üleöö kaotatud peamise eksportturu kadumise tulemusel on toorpiima kokkuostuhind dramaatiliselt langenud ja see ei ole viimaste kuude jooksul enam katnud piima tootmiseks tehtavaid kulusid. Tekkinud on olukord, kus iga toodetud piimaliiter tekitab piimatootjatele kahjumit.

Komisjonile tuletatakse kirjaga meelde, et olukorra muudab veelgi keerulisemaks asjaolu, et Balti riikide põllumajanduse otsetoetuste tase on diskrimineerivalt madal. Samal ajal ei maksta toetusi ka kohalikest riigieelarvetest, kuna majandused alles taastuvad hiljutisest majanduskriisist. Lisaks tuleb Balti riikidel kanda ettenägematuid kulusid aafrika sigade katku leviku tõkestamiseks, et vältida selle levimist teistesse liikmesriikidesse.

Nende erakorraliste väljakutsete tõttu korratakse kirjas varasemaid üleskutseid anda kõne all oleva nelja riigi põllumajandustootjatele kiirkorras vältimatut suunatud abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles