Köögiviljakasvatajad jäävad saakidega rahule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi saagikoristamine veel käib ning mõned viljad on üllatanud kidurusega, jäävad köögiviljakasvatajaid tänavuste saakidega siiski rahule. Seevastu köögiviljahinnad on madalapoolsed.

Kadarbiku talu juht Veiko Pak nentis, et saakidele saab lõpliku hinnangu anda siis, kui laod on lukus ja põllul enam toimetamist pole, kuid praegu tundub, et tänavused saagid on pisut üle keskmise. «Ideaalset olukorda pole kunagi, aga midagi väga pahasti ka ei ole,» märkis ta.

Säga-Aaviku talu perenaise Sirje Alliku sõnul sai nende talu tänavu rekordilise kartulisaagi, teisalt jäid porgandid sedavõrd kehvaks, et need müüki ei lähegi, vaid perenaine valmistab neist kuivatatud porgandikrõpse. «Porgand on haruliseks läinud – kas siis kuivast või sellest, et sai hästi vara maha. Ma ei teagi. Taolist saaki ei ole mul kunagi varem olnud,» tõdes Allik.

Metste talu perenaine Katrin Pärn nentis, et ilm on olnud käesoleva hooaja jooksul väga muutlik – kevadine soojalaine, jahe juuni, südasuvine peaaegu troopiline kuumus, järsk ilma jahenemine ja vihmaperiood – kuid vaatamata sellele on saagid pigem head.

Eriti jääb Metste talu rahule porgandi, kartuli ja aedoa saakidega. Talu on püüdnud riske hajutada juba külvamisega.

«Porgandit külvame kahele erinevale põllule, millest üks on veidi liivasema mullastikuga ning teine raske savimullamaa – nii ongi igal aastal vähemalt porgandisaak oodatult hea, olgu see siis põuane või liigniiske suvi.»

Metste talu üheks põhitoodanguks on sibulad, nende saagiga talu väga rahule ei jäänud. «Salatisibula jaoks on olulised võimalikult stabiilsed ilmastikuolud. Kasvuperioodi keskel ootame alati keskmiselt sooja temperatuuri, kuid mitte soojemat kui +25 kraadi ja mõõdukaid regulaarseid vihma-hoogusid. Kahjuks oli juunis jahe, sellele järgnes kuiv juuli ja sibulad jäidki eelmiste aastatega võrreldes veidi väiksemateks,» rääkis Katrin Pärn. Samuti kippus augustis saabunud kahenädalane vihmaperiood saaki kahjustama. «Sibulad olid oma kasvu lõpetamas, kuid rohkete vihmasadudega kasvas osa lõhki või sattus vihmavesi soomuskestade vahele,» lisas ta.

Südasuvise põua tõttu jäi Katrin Pärna sõnul tavapärasest mõnevõrra lühemaks ka avamaakurgi hooaeg. «Meie suvi on juba kord selline, et stabiilset ilma pole loota,» nentis ta.

Kadarbiku talu juht Veiko Pak nentis, et kuna saagid on üldiselt head, siis on tänavu ka hinnad mõnevõrra madalamad kui mullu. «Eks ikka alati loodetakse, et hinnad oleksid kõrgemad, aga ega siin midagi uut ei ole. Me oleme üle 20 aasta köögivilja kasvatanud ja niimoodi see elu käib – kord on paremad, siis madalamad hinnad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles