Liit palub riigikogult piimatootjatele laustoetust

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumehed jagasid septembri keskel Vabaduse väljakul tasuta piima, et piimatootjate probleemidele tähelepanu juhtida.
Põllumehed jagasid septembri keskel Vabaduse väljakul tasuta piima, et piimatootjate probleemidele tähelepanu juhtida. Foto: Liis Treimann

Eesti piimatootjaid ja -töötlejaid ühendav piimaliit saatis eile riigikogule pöördumise, milles tehakse ettepanek maksta piimatootjatele piimahinna langusest tingitud kahju kompenseerimiseks 5 senti iga kvoodipiima kilogrammi kohta.

Euroopa Liidus on riikidel veel viimast aastat piima tootmisel kvoot, mis jagatakse taotluste alusel riigi piimatootjate vahel ära. Piimaliit teeb ettepaneku, et riik maksaks ühekordse laustoetusena piimatootjatele viis senti iga kilogrammi eest, mis nad kvoodiaastal toota võiksid.

Teise ettepanekuna soovib liit, et Euroopa Liidu sekkumiskokkuostu piirhind tõstetaks praeguselt 18-20-lt sendilt vähemalt 25-le sendile liitri kohta.

Piimaliidu tegevjuht Tiina Saron ütles Postimehele, et nemad saatsid ettepanekud riigikogule ja viimased peaksid ise leidma sellele toetusele katteallikad ehk siis nemad ei täpsusta, kas see toetus peaks tulema Eesti riigieelarvest või Euroopa Liidust.

Saron kirjutas riigikogu liikmetele, et sisuliselt on Euroopa Liidu piimandusturg kriisis. «Kuigi piimatoodete hinnad hakkasid langema juba kevadel, on tänaseks olukord piimandusturul jõudnud seisundisse, mida võib nimetada kriisiks,» kirjeldas Saron. «Või, lõssipulbri ja juustu hinnad on langenud pea poole võrra, lisaks on tekkinud probleeme ja muudatusi senistes turustuskanalites, mis omakorda on põhjustanud toorpiima hinna olulise languse põllumajandustootjale Eestis.»

Eesti piimaliit on seisukohal, et kujunenud olukorras oleks vaja kiiresti reageerida, et peatada toorpiima hinna edasine langus.

Venemaa keelas augusti alguses toidu impordi kõikidest lääneriikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles