Balti riigid taotlevad Euroopast sajaprotsendilist taudikahju hüvitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siga.
Siga. Foto: SCANPIX

Balti riigid ja Poola on koostamas ühiseid meetmeid aafrika seakatkuga võitlemiseks, muuhulgas soovitakse Euroopa Komisjonilt saada sajaprotsendilist kahjuhüvitist.

Riigid hüvitavad oma talumeestele seakatkust põhjustatud kahju täielikult ning tavaliselt on Euroopa Komisjon eraldanud seejärel 50 protsenti väljamakstud hüvitistest, seekord küsitakse komisjonilt sajaprotsendilist hüvitist, selgitas BNS-le Eesti veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel, kes osaleb ka Balti riikide ühises töögrupis.

Meetmetena plaanitakse võimalikult ühiseid seire- ja tõrjemeetmeid ning uuringuid, praeguseks on Eesti saatnud Leedu tehtud ettepanekud parandustega tagasi ning loodetakse peatset dokumendi kinnitamist, lisa Pärtel.

Juuli lõpus moodustasid Balti riikide põllumajandusministrid töögrupi kolme riigi peaveterinaararstidest, kes töötavad välja ennetavad meetmed sigade Aafrika katku leviku peatamiseks.

Aafrika seakatk on inimestele ohutu, kuid sigadele äärmiselt ohtlik ja surmaga lõppev haigus. Lätis, Leedus ja ka Poolas on juulikuu jooksul diagnoositud mitmeid sigade aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 kilomeetri ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollib lähinädalatel sigade aafrika katku tõttu üle Eesti kokku 931 seafarmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles