Talunikke ärritab kõikide töötajate arvele võtmise nõue

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjamaa talu peremehe Tõnu Oksa äri sõltub suuresti hooajatöölistest, nüüd on vaja nad kõik registreerida.
Marjamaa talu peremehe Tõnu Oksa äri sõltub suuresti hooajatöölistest, nüüd on vaja nad kõik registreerida. Foto: Kalev Saar

Juulis jõustus maksuameti otsus, et ettevõtjad peavad registreerima kõik oma töötajad. Teiste hulgas tuleb arvele võtta ka hooajalised töölised, ühepäevased abilised ja vabatahtlikud talgulised.

«See on suurim lollus, mis välja mõeldud,» ütles Marjamaa talu peremees Tõnu Oks dekreedi kohta. Tema arvates teeb maksuamet seda valitsuse survel – muidu ei saa Stenbocki maja oma heldeid lubadusi täita.

Oksa talu marjataimede all on 28 hektarit maad. Seal vohavad nii vaarikad, maasikad, mustsõstrad, jõhvikad, pohlad kui astelpajud. Pragmaatiliselt lähenedes ei paikne talu just unelmate asukohas – Haaslava vallas, kus elab vähem kui 2000 inimest, suurem osa neist pensionärid. Sinna pole lihtne töökäsi leida. Lähim bussipeatus asub kolme kilomeetri kaugusel.

Tegusamad käivadki Oksal bussiga abiks. Tulevad varahommikul kohale, jalutavad mitu kilomeetrit ja lähevad õhtul samamoodi tagasi. Tasuks saavad miinimumpalga ja heal hooajal natuke pealegi.

Ametlikult on Oks füüsilisest isikust ettevõtja. Mehel on kuus alalist töölist. Suvel läheb aga rohkem abikäsi tarvis. Kõik abilised tuleb registreerida. Igal õhtul kell 5 selgub, mitut lisakätt peremees järgmiseks päevaks appi vajab. Ta võtab nimekirja välja ja hakkab neid läbi helistama. Mõni saab tulla, mõni mitte.

Nüüdsest tuleb igaühelt ka isikukoodi pärida, eraldi tööleping sõlmida ja nimed töötajate registrisse kanda. Nii igal hommikul.

Loe edasi reedel Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles