Murakas: Venemaale ekspordimahu taastamine on miljoni dollari küsimus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. Foto: Andres Haabu

8. juulil sai loa taas Vene tolliliitu piimatooteid eksportida ka E-Piima juustutehas. Ettevõtte juhi Jaanus Murakase sõnul alustati kohe kauba saatmise ettevalmistustega, kuid pärast pikka pausi on vaja alustada uusi läbirääkimisi.

«Turg tühja kohta ei salli. Keegi teine on nüüd sinna seda kaupa müünud. See on miljoni dollari küsimus, kas saame need [ekspordimahud] taastada, mis hinnaga saame turule siseneda ja kuidas on olukord vene turul muutunud,» kirjeldas Murakas.

Eksporditurgudel ongi Murakase sõnul raske, aga raskusi ei tasu ka üle dramatiseerida. «Igas ekspordiriigis on igasugused raskused ja piirangud, oma struktuur ja reeglistik, see on elu osa. Aga paraku meie oma turg on nii väike, et kui kõik ettevõtted oleksid orienteeritud ainult Eesti turule, siis ei jääks meie majanduskasvust midagi alles,» selgitas Murakas.

Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarjärelevalveamet Rosselhoznadzor teatas mullu 25. detsembril oma koduleheküljel, et alates 9. jaanuarist 2014 kehtivad ajutised sisseveopiirangud viiele Eesti piimatööstusele ja kuuele kalatööstusele, lisaks jäävad kehtima kaks novembris pandud piirangut.

Nüüd on järjest ettevõtted keelu alt vabanenud ja tänase seisuga on eksport keelatud veel kalatöötlejatele Eesti Kalapüügiühistu TÜ, OÜ Geirom, OÜ Morobell, OÜ Saare Fishexport, AS Japs ning piimatöötlejatest E-Piima Järva-Jaani meiereile, Estover piimatööstusele (Tartumaa pakkimistehas) ja Valio Võru juustutööstusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles