Jaan Õmblus: Olen järjekordse Eesti majandushulluse üle murelik

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Õmblus.
Jaan Õmblus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandustegelane Jaan Õmblus tunneb enda sõnul tõsist muret järjekordse Eestit tabanud majandushulluse üle, mis ei näita vaibumise märke ja milleks seekord on põllumajandusmaade kokkuost.

Õmblus võrdleb põllumajandusmaade kokkuostu omaaegse kinnisvarabuumiga ning tema arvates kannatavad selle all ennekõike Eesti põllumehed, sest maa on ju nende tähtsaim tootmisvahend. Maa hinna kallinemine tõstab põllumajandustoodangu hinda, kuid Eesti põllumajandustoodangu hind on liiga kallis mitte ainult Eesti, vaid juba ka Euroopa kontekstis.

«Eesti probleem on see, et kõikide hindade ja kulude tasemega me liigume Euroopasse, aga meie põllumehed ei ela tulude poolelt kaugeltki sama tugevad kui Saksa või Hollandi põllumehed,» sõnas Õmblus Pealinnale. «Kui põllumeeste kasumi marginaal vähegi suureneb, tõstavad kohe hinda kütuse- ja väetisemüüjad ning kõik teised ja nõnda asubki Eesti põllumees justnagu kruustangide vahel.»

Pikemalt loe www.pealinn.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles