Eesti ei keela seakatkust hoolimata kogu Läti sealiha importi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Veterinaar ja toiduameti (VTA) andmetel Eesti ei plaani Leedule sarnaselt kehtestada kogu Läti territooriumilt sealiha importi, kuivõrd kaitsemehhanismid peaksid olema piisavad.

«Läti ise on tsoonist, kus seakatk avastati, peatanud sealiha väljaveo nii riigi teistesse piirkondadesse kui ka teistesse riikidesse. Meie poolt läheb tänasest täiendav käskkiri, millega siis lisaks kõigile teistele riikidele, kus varasemalt on Aafrika sigade katku avastatud – Vene Föderatsioon, Valgevene, Poola ja Leedu – siis ka Läti sellest piirkonnast, on keelatud Eestisse tuua kuumtöötlemata sigade sööta,» ütles VTA peadirektor Agu Pärtel BNS-ile.

«Täiendava nõudena kehtestatakse elussigade veokitele, kui need on viibinud Läti territooriumil, Eestis farmidesse sisenemise keeld 48 tunniks. Selle 48 tunni vältel tuleb Eestis teha täielik pesu ja desinfektsioon, mis muidugi peab olema dokumentaalselt tõestatud,» lisas ta.

Keelustamised käivad Euroopa Liidus üldises korras ja Pärteli hinnangul on Leedu sunnitud lähiajal keelu tühistama. «Leedu kolleeg kinnitas mulle, et tegu on ebaproportsionaalse toiminguga ja väitis, et piirang kehtib kuni paari päeva jooksul tuleb Euroopa Komisjoni rakendusotsus. Piirangud lähevad tavaliselt kindlale tsoonile, mitte kogu riigile,» sõnas Pärtel.

Pärteli hinnangul võiks Läti suuta võrdlemisi efektiivselt avastatud Aafrika seakatku koldega võidelda, kuivõrd samas piirkonnas on eelnevalt kehtinud piirangud seoses tavalise seakatkuga. «Ega Läti jaoks eriti midagi ei muutu.»

Leedu keelas reedel sealiha impordi Lätist, kuna riigis avastati Valgevene piiri lähedal Aafrika seakatku kuuel metsseal ja Valgevene piirist kuue kilomeetri kaugusel asuva Kraslava piirkonna seafarmi kolmel koduseal.

Leedu veterinaarameti juht Jonas Milius avaldas lootust, et sisseveopiirangud ei kesta kaua. Miliuse otsusega on keelatud Lätist tuua sealiha, metssealiha, sigade spermat, sööta ja taimeõli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles