Piimatoodang suurenes 10 protsendi võrra

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodne lehmalaut Valmaotsa külas Laeva vallas
Moodne lehmalaut Valmaotsa külas Laeva vallas Foto: Kristjan Teedema

Tänavu esimeses kvartalis suurenes piimatoodang võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 10 protsendi võrra. Aastaga on kasvanud nii lehmade arv kui tootlikkus, selgub põllumajandussektori esimese kvartali ülevaatest.

Piima kokkuost suurenes aastaga 9 protsendi võrra. Piima kokkuostuhind, 400 eurot tonni kohta, oli 18 protsenti kõrgem kui mullu esimeses kvartalis.  

Lihasektoris olid kokkuostuhinnad veidi madalamad kui mullu samal ajal – veiselihal 3 protsenti ja sealihal 2 protsenti. Samas suurenes esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 18 protsendi võrra muna- ning 4 protsendi võrra tapaloomade ja –lindude tootmine.  

Viimaste aastate esimese kvartali andmete võrdlus näitab, et kolmandat aastat on suurenenud nii veise- kui linnulihatoodang. Tänavuse esimese kvartali linnulihatoodang oli aga rekordiline, ületades viimase viie aasta kõiki kvartaleid. Lamba- ja kitselihatoodang jäi esimeses kvartalis aga viimase viie aasta madalaimaks, üheks põhjuseks lammaste kokkuostu oluline vähenemine. 

Põllumajandussaaduste tootjahinnaindeks kasvas esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 4,4 protsenti ning põllumajandussaaduste tootmisvahendite ostuhinnaindeks langes 3,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles