Potisepp: kärpimine ohustab toidutööstuse konkurentsivõimet

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Toiduainetetööstuse liidu juhi Sirje Potisepa hinnangul seab rahandusminister Jürgen Ligi plaan kärpida maaelu arendamiseks lubatud toetusi seab ohtu kogu toidusektori järgmise seitsme aasta konkurentsivõimekuse.

«Mõistan, et segaduse toetuse suuruse üle on tinginud Euroopa nõukogu detsembris jõustunud otsus, mis võimaldab riikidel  vähendada omaosaluse nõuet 25 protsendilt 15 protsendini. Aga Euroopa Liidult saadav summa enam ei muutu, mis tähendab, et rahandusministri viidatav «ülejääk»on tegelikult toidutööstuse «puudujääk»,» ütles Potisepp.

Esialgse rahastamiskava järgi oli toidutööstuse investeeringuteks planeeritud 75 miljonit eurot kogu arengukava mahust.

«Me ei tohi panna oma ettevõtteid olukorda, kus meie tööstuste areng jääb maha teiste riikide töötlejatest ning seab ohtu meie ettevõtete konkurentsivõime nii sise- kui ka rahvusvahelistel turgudel,» lisas Potisepp.

Potisepa sõnul on Eesti turg avatud maailma töötlejatele ning samas peab eksporditurgudel konkureerima võrdselt riikidega, kus panustatakse tööstuste konkurentsivõime tõstmiseks oluliselt rohkem kui Eesti 15-protsendiline omafinantseering.

«Meie andmetel planeerib Läti riigipoolseks finantseerimismääraks 32 protsenti, vanemad EL riigid pea 50 protsenti. Praeguses olukorras, kus Euroopa Liidu summa on juba kinnitatud, on Eesti poolse toe vähendamine tootjate ja tööstuste petmine. Seega toetame põllumajandusministeeriumi kava finantseerida maaelu arengukava 25-prostendise omaosalusega, » rõhutas Potisepp.

Toiduainetööstuse liit on toidutööstuste katusorganisatsioon, kelle liikmeteks on ettevõtted, kes annavad üle 85 protsendi kogu toidusektori käibest, ligikaudu 10 protsenti riigi ekspordist ning 85 protsenti kogu toidusektori käibemaksust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles