Lihatööstus andis mullu 280 miljoni euro väärtuses toodangut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lihatööstus tootis 2015. aastal ligi 280 miljoni euro väärtuses toodangut, mis on aasta varasemaga võrreldes 16,7 miljoni euro võrra rohkem (+6,3%).  Sektori müügitulu vähenes 1,4 protsendi võrra, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaatest.

Võrreldes 2014. aastaga suurenes lihatöötlemisettevõtetes töödeldud veiseliha kogus 697 tonni (+7,8%) ja sealiha kogus 1900 tonni võrra (+4,6%).  Lamba- ja kitseliha kogus vähenes 25,5 tonni võrra (-22,8%).

„Vaatamata toodangu suurenemisele on müügitulu pisut langenud. See viitab väljamüügihindade langusele, mis on omakorda tingitud tootmismahtude kasvust kogu Euroopa Liidu lihaturul. Suuremat mõju ettevõtete majandustulemustele pole see veel avaldanud, kuna madalad liha kokkuostuhinnad on sektori müügitulu hoidnud suhteliselt stabiilsena,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Lihatööstuses on näha tootmismahtude kasvu. Selle võib olla tinginud keeruline majanduslik olukord piimandus- ja seakasvatussektoris ühelt poolt madalate piima kokkuostuhindade tagajärjel, teisalt sigade Aafrika katku ohu tõttu.“

Lihatöötlemise sektori müügitulu oli 306 miljonit eurot, mis oli 1,4 protsenti vähem võrreldes aasta varasemaga.

Liha- ja lihatoodete ekspordikäive oli 76,8 miljonit eurot, mis aasta varasemaga võrreldes kasvas 2,9 protsenti. Samas suurusjärgus (+3,1%) kasvas imporditava liha ja lihatoodete käive, ulatudes 108,1 miljoni euroni. Eestimaist päritolu liha ja lihatoodete osakaal kogu ekspordis oli 71,9 protsenti ehk suurenes re-ekspordi osakaal.

2015. aasta 12 kuuga investeeris lihatööstus materiaalsesse põhivarasse kokku 11,6 miljonit eurot, mida on 1,4 miljonit eurot (+13,7%) rohkem kui aasta varem. Investeeringuid tehnoloogia arendamisse soodustas maaelu arengukava 2014-2020 investeeringumeetmete avanemine.

Viimaste saadaolevate 2014. aasta andmete järgi liha tarbimine Eestis kasvab. Eestlane sööb aastas 70,1 kg liha. Enim süüakse sealiha (37 kg inimese kohta) ja linnuliha (23 kg inimese kohta).

Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskeltläbi 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest viis suuremat tööstust annavad üle 90 protsendi kogu lihatööstuse müügitulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles