Toiduhinnad taastuvad tasapisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma Toiduorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks oli mais 155,8 punkti, tõustes eelneva kuuga võrreldes 2,1 protsenti, kuid jäädes siiski seitsme protsendi võrra alla aasta varasemale tulemusele samal perioodil. Enim kasvas suhkruhind, ainsana odavnesid taimeõlid.

Teraviljahindeks oli mais 152,3 punkti ehk 2,5 punkt (1,6 %) kõrgem kuu varasemast. Enim kallines mais, sest ekspordivõimalused on üsna piiratud enne uue saagi lõikust põhjapoolsetes riikides käesoleva aasta teises pooles. Kõige vähem tõusis nisuhind.

Piimahinnaindeks kasvas mais kõigest 0,4 protsenti, jäädes 128 punkti juurde. Samas aasta tagustest hindadest on tänavu piimahinnaindeks tervelt 24 protsenti madalam.

Maailma lihahinnaindeks tõusis kuuga kaks protsenti, olles mais 151,8 punkti juures. Enim kallinesid sea- ja lambaliha, vähem veise- ja kanaliha hinnad.

Suurima kasvu (11,7 %) tegi läbi suhkruhinnaindeks, mis oli mais 240,4 punkti. Hinnatõusu põhjuseks oli peamiselt India kui maailma suuruselt teise suhkrutootja eeldatav toodangu vähenemine.

Ainsana langes taimeõlide hinnaindeks 1,8 protsenti, olles mais 163,3 punkti. Põhjuseks peamiselt palmiõli mõningane hinnalangus pärast seda, kui palmiõli hind oli järsult kasvanud mitu kuud järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles