Reformierakond looks maaelu parandamiseks rohereformi ministri ametikoha

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kokkuhoiu nimel on mitmel pool maaraamatukogud oma uksi sulgemas.

 
Kokkuhoiu nimel on mitmel pool maaraamatukogud oma uksi sulgemas.  Foto: Dmitri Kotjuh

Kas maainimene väärib võimalust kodu ligidal koolis, poes, raamatukogus, apteegis või rahvamajas käia? Praegu keeratakse kokkuhoiu nimel teenuseid järjest kinni ja vägisi jääb mulje, et riigil pole vaja, et elu väikestes maakohtades säiliks. Nii võttiski Maa Elu riigikogusse kandideerijailt uurida, kas üldse ja mida riik peaks tegema, et inimesed maale elama jääksid.

EKRE fraktsiooni liige Siim Pohlak ütles, et praegune valitsus on valinud selgelt maaelu hääbumise kursi. „Omavalitsused jäeti energiakriisis ja sellega kaasnenud hinnarallis üksinda, selle asemel, et suunata omavalitsustele täiendavat raha erakordsete oludega toimetulekuks,” sõnas ta. „Maal elamist ja töötamist tuleb soodustada ja ääremaadele jäävatele omavalitsustele tuleb leida riigi poolt lisaraha, Eesti ei ole ainult Tallinn, Tartu või Pärnu.”

Keskerakonna nimekirjas kandideeriv Jaak Aab näeb teenuste kinnikeeramise taga asjaolu, et praegune valitsus ei rahasta omavalitsusi piisavalt: hinnatõusude leevendamiseks anti linnadele ja valdadele vaid 5 miljonit eurot. „Koroonakriisi ajal toetasime omavalitsusi 2020.–2021. aastal ligi 200 miljoni euroga,” tõi ta näiteks. „Peale hinnatõusu peavad omavalitsused tõstma lasteaiaõpetajate, huvihariduse õpetajate ja kultuuritöötajate palka sarnaselt õpetajate palgaga. Riik aga eraldas raha üksnes õpetajate palgatõusuks.”

Isamaa nimekirjas kandideeriva riigihalduse ministri Riina Solmani sõnutsi on oluline, et head elamisvõimalused oleksid Eestis ka maapiirkondades ja ääremaadel, paraku pole õnnestunud murda ülemaailmset suundumust kolida suurematesse keskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles