Pank: Traktorite ostmine kasvas mullu märgatavalt

maaelu.postimees.ee
Copy
John Deere T670. ­­455 hobujõudu arendav ­kombain.
John Deere T670. ­­455 hobujõudu arendav ­kombain. Foto: John Deere

Eesti põllumehed investeerisid 2021. aastal julgelt uutesse põllumajandusmasinatesse ja nii kasvas traktorite ostmine mullu märgatavalt,.

Eesti põllumehed investeerisid eelmisel aastal silmatorkavas mahus suurte põllumajandusmasinate uuendamisse, näitab Luminori panga statistika. Põllumehed ostsid panga liisinguvõimalusi kasutades kogu 2021. aasta jooksul 185 uut traktorit võrreldes 119 traktoriga tunamullu. Kombaine osteti mullu 33, mis on veidi rohkem kui tunamullune 29 kombaini.

Luminor Liisingu juhi Andrus Soodla sõnul pööravad põllumajandustootjad aina rohkem tähelepanu enda kasutatava tehnika efektiivsusele ja keskkonnajalajäljele. „Vähem saastavad ja väiksema kütusekuluga masinad on ettevõtjate jaoks järjest olulisemad,“ rõhutas Soodla, lisades, et uuem tehnoloogia toob rohelisema tegutsemise kõrval ka parema saagikuse ja aitab tõhusamalt vastu astuda ebasoodsatele ilmaoludele.

Vähem saastavad ja väiksema kütusekuluga masinad on ettevõtjate jaoks järjest olulisemad.

Olukord Ukrainas toob ka Eesti põllumeestele uusi väljakutseid. Ühest küljest on tõenäoliselt sel sügisel vilja järele suur nõudmine, samas võib üleüldine hinnatõus ja tarneraskused puudutada ka põllumajandustehnikat. „Ilmselt pikenevad sarnaselt sõiduautodega ka traktorite ja kombainide järjekorrad, seepärast ei tasu tehnika ostmist jätta viimasele minutile, vaid pigem tasub mõelda juba ka järgmise kevade tellimustele,“ ütles Soodla.

Kõigis kolmes Balti riigis on Luminori liisingu turuosa uute põllumajandusmasinate liisinguturul ligikaudu 30- 40%.

Leedus ostsid põllumehed 2021. aasta jooksul näiteks 467 uut traktorit ja 106 kombaini ning Lätis 155 traktorit ja 28 kombaini.

Eelmisel aastal olid Luminori poolt Eestis rahastatud põllumajandusmasinate kaubamärkide nimekirjas traktorite segmendis juhtivad John Deere, Valtra, New Holland ja CASE IH, kombainide segmendis aga John Deere, New Holland ja Claas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles