VÄLISMAALT ⟩ Soome naaritsaid hakati vaktsineerima Covid-19 vastu

maaelu.postimees.ee
Copy
Soome naaritsafarmides pole koroonaviirust leitud. Taanis ja Hollandis on tulnud lõpetada miljonite loomade elu, et vältida haiguse levikut inimestele.
Soome naaritsafarmides pole koroonaviirust leitud. Taanis ja Hollandis on tulnud lõpetada miljonite loomade elu, et vältida haiguse levikut inimestele. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/Scanpix

Soomes on esimesed naaritsad koroonaviiruse vastu vaktsineeritud. Soome karusloomakasvatajate assotsiatsiooni (FIFUR) ja Helsingi ülikooli poolt välja töötatud Furcovaci vaktsiin sai esmaspäeval Soome Toiduohutusametilt tingimusliku loa.

Vaktsiini väljatöötamine on olnud ühingu jaoks suur pingutus, ütleb FIFURi teadusdirektor Jussi Peura Yle.fi uudistele.

“Arvestades, et lähtekohaks oli uus haigus, mille vastu vaktsiini ei eksisteerinud ja haigus kandub edasi loomalt inimesele, oli vaktsiini väljatöötamine päris suur pingutus. See oli üks meie tähtsamaid eesmärke, eelmisel aastal," ütles Peura.

Esimene etapp hõlmab veidi alla 50 000 naaritsa vaktsineerimist. Farmid, kus naaritsa vaktsineeritakse, asuvad omavalitsustes, kus inimestel on registreeritud enim Covidi juhtumeid.

Esimesed vaktsineerimised tehti Põhja-Pohjanmaa maakonnas.

Vaktsiini manustamine ei nõua karusloomakasvatajatelt lisakoolitust. “Põllumeestel on vahendid vaktsiinide tegemiseks ja protseduur on täpselt sama, mis teistel põllumajandusloomadele tehtavatel vaktsineerimistel," ütles Peura.

Soomes on ligikaudu 200 000 naaritsat, keda soovitakse vaktsineerida. Iga loom saab kaks annust. 

Soome naaritsafarmides pole koroonaviirust leitud. Taanis ja Hollandis on tulnud lõpetada miljonite loomade elu, et vältida haiguse levikut inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles