KÜSIME SPETSIALISTILT Miks eestimaine mais toidulauale ei jõua?

Copy
Eestis on suhkrumaisi tööstuslik kasvatamine ilma tõttu riskantne.
Eestis on suhkrumaisi tööstuslik kasvatamine ilma tõttu riskantne. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS

Eestis on üha rohkem maisipõlde, ent lugejal tekkis küsimus, miks poeletilt endiselt välismaist maisitõlvikut peab ostma. Küsimusele vastab ETKI kaunviljade ja õlikultuuride teadur Lea Narits. 

„Nagu kõikidel viljadel, on ka maisil palju sorte, osa neist on loodud eesmärgiga saada suurt haljasmassisaaki, osa selleks, et suurt seemnesaaki, osa selleks, et suurt tärklisesisaldust. Samuti on eraldi sordid, mille seemnetest tehakse popkorni, ning sordid, mis on loodud selleks, et nende tõlvikuid saaks terade piimküpsuse/vahaküpsuse alguse faasis keeta ja süüa (tuntud kui suhkrumais).

Praegu Eestis siloks kasvatatavate maiside tõlvikud kõlbaksid ka inimtoiduks, kuid need ei ole nii maitsvad, kui on suhkrumaisi tõlvikud. Suhkrumaisi seemneid on kaubanduses müügil ning koduaedades on taimi ikka kasvatatud. Tööstusliku tootmise piduriks on aga jäänud suur risk – Eesti ilm, sest jahedal ja vihmasel suvel ei pruugi tõlvikud koristusküpseks (isegi sobivasse piimküpsusfaasi) saadagi. Samas, kui on kuum ja vihmavaene kasvuaeg (möödunud suvi näiteks), jäävad taimed kängu ja jõuavad taime kohta ainult ühe kaubandusliku tõlviku kasvatada, kui sedagi. Samuti on toorete tõlvikute korjamine suur käsitsitöö.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles