Puust ja punaseks ⟩ Praegu on parim aeg puude ja põõsaste istutamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Elmar Zimmer näitab seemikaluseid, millest madalakasvulised murelid poogitakse. Ühe puu müügikõlblikuks sirgumine võtab kuni viis aastat.
Elmar Zimmer näitab seemikaluseid, millest madalakasvulised murelid poogitakse. Ühe puu müügikõlblikuks sirgumine võtab kuni viis aastat. Foto: Silvia Paluoja

Praegu on parim aeg istutamiseks. Esiteks on maa märg ja kastmisega pole vaja suurt vaeva näha, lisaks on puukoolid ja aiakeskused hooaega lõpetamas ja tihti võib sattuda tõeliselt soodsate pakkumiste peale.

Seedri puukooli peremees Elmar Zimmer rääkis, et kuna viimastel nädalatel on palju sadanud, piisab enamikule puudele-põõsastele istutuse ajal ühekordsest korralikust kastmisest, et õhutühimikud mullas täidetud saaksid, ja muu eest hoolitseb juba loodus.

Paljud aiaomanikud teavad, et aastaaeg istutamisele piire ei sea – kui tegu korralikult juurdunud potitaimega, võib seda istutada sügisel, kuni labidaga augu mulda kaevata jõuate, kasvõi jõululaupäeval. Küll aga tuleb iga taimega pisut erinevalt toimida. Näiteks vaieldakse, kas võrk tuleks juurte ümbert eemaldada või juured mullapalli seest laiali harutada.

Zimmer soovitas esmalt vaadata, mis seisus juured on: kui tegu kevadel istutatud taimega, mille narmasjuured ei ole veel palju jõudnud kasvada, pole vajadust neid laiali tõmmata. Kui aga taim on mitu aastat potis kasvanud ja juured tugevad ning juurepall korralikult keerdus, võiks küll juuri pisut laiali tõmmata, kuid seda tehes jälgida, et mullapall laiali ei vajuks.

Kindlasti tasub puid-põõsaid ostes uurida müüjalt, kui sügavale mulla sisse peab pookekoht jääma või hoopis kui kõrgele mullast välja jätta. Marjapõõsaste kohta kehtib reegel, et need istutatakse umbes 10 sentimeetrit sügavamale, kui need potis kasvasid, nii hakkab taim paremini arenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles