VÄLISMAALT ⟩ Soome hakkab naaritsaid Covidi vastu vaktsineerima

maaelu.postimees.ee
Copy
Mingifarm. Pilt on illustratiivne.
Mingifarm. Pilt on illustratiivne. Foto: Mads Claus Rasmussen

Soome Karusloomakasvatajate Liit (FIFUR) hakkab lähinädalatel vaktsineerima naaritsaid koroonaviiruse vastu.

Soome Toiduametilt litsentsi saanud vaktsiini töötas välja Helsingi ülikooli uurimisrühm. Lisaks ülikooli laboritele on vaktsiini testitud Kesk-Pohjanmaa Kannuse karusloomafarmis, kirjutab Yle.fi.

FurcoVac on klassifitseeritud katseliseks vaktsiiniks SARS-CoV-2 vastu ja sellele on antud tingimuslik litsents. Kauplemislitsentsi vaktsiinil pole.

FIFURi teadusdirektori Jussi Peura sõnul on vaktsiini väljatöötamise protsess olnud ajalise surve tõttu keeruline. FurcoVac kasutab samu tooraineid, mida on vaja inimestel kasutatavate vaktsiinide tootmiseks.

"Vaktsiinide valmistamisel ja tooraine hankimisel oli palju väljakutseid, sest samal ajal toodeti ka inimvaktsiine ja nendeks oli vaja suures osas samu tooraineid, mida meie kasutasime," ütles Peura

Vaktsineerimisprotsessi jaoks on eraldatud umbes pool miljonit vaktsiinidoosi. Peura sõnul on neil piisavalt vaktsiinidoose, et kõiki Soome minke kaks korda vaktsineerida. Hiljem näevad nad vajadust ka revaktsineerimiseks.

Soome farmides pole koroonaviirusnakkuse juhtumeid registreeritud. Küll on nakkuskoldeid leitud Taani, Hollandi ja Hispaania farmidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles