Sügis kasvuhoones Aidake viimastel viljadel kiiremini valmida

, Räpina Aianduskooli aianduse eriala juhtõpetaja
Copy
Nüüd on paras aeg tomatitaimelt enamik lehti eemaldada, et rohelised viljad jõuaksid valmida.
Nüüd on paras aeg tomatitaimelt enamik lehti eemaldada, et rohelised viljad jõuaksid valmida. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Septembris ei näe taimed kasvuhoones enam nii uhked ja terved välja kui suve esimeses pooles. Nii mõnelgi taimel on lehed kolletunud või pruunide laikudega. Õhus on tunda kerget hallituse lõhna. Kuigi päeval näitab päikest ja viljugi on taimedel omajagu, võtab viljade valmimine hulga kauem aega.

Päikesel ei ole enam suvist jõudu, et lehtede varjus paiknevaid vilju küpsetada. Seetõttu soovitan kiirustada lehtede eemaldamisega. Tomatitaimedel võiks jätta vaid ülemisse ladvaossa paar tervet lehte, ülejäänud kobarad ja taimeosa lehtedest paljaks teha. Kõik külgvõrsed tuleks eemaldada ja alles õitsevad, ilma viljadeta kobarad eemaldada. Nii ei kuluta taim jõudu uute viljade moodustamisele ja juba tekkinud võrsete kasvatamisele. Kõik vanad lehed ja noored võrsed on suurepärane kasvulava kahjuritele ja haigustele.

Praeguseks ajaks on kurgitaimed põhiosa saagist ära andnud. Tasuks ära korjata viimased viljad ja taimed pinnasest eemaldada. Öine temperatuur on langenud piisavalt madalale, mis ei võimalda taimedel enam normaalselt toimida. Väljaviidud taimed ja eemaldatud taimeosad tuleks põletada. Haigete ja kahjustunud taimede kompostimist mitte mingil juhul ei soovita, sest haigus­tekitajad võivad püsida kompostmullas aastaid. Nii loote endale olukorra, kus uute taimede kasvatamisel peate igal aastal võitlust taimehaigustega. Ka tänapäevased kodused termokompostrid ei suuda toodetud mullast haigustekitajaid hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles