Jäneda talupäevadel saab osa muuseumi kirbuturust

maaelu.postimees.ee
Copy
Aastal 1992 alguse saanud Jäneda talupäevad võivad uhkusega tituleerida end ühe pikema traditsiooniga, katkematult ja samas paigas toimuv suurüritusena Eestis.
Aastal 1992 alguse saanud Jäneda talupäevad võivad uhkusega tituleerida end ühe pikema traditsiooniga, katkematult ja samas paigas toimuv suurüritusena Eestis. Foto: Ain Liiva

Eeloleval nädalavahetusel ootab Jänedal talupäevalisi lisaks maitsvale talutoodangule, huvitavatele taimedele ja käsitööle ka esimest korda Eestis toimuv muuseumi kirbuturg.

Tavakohaselt võõrustab Jäneda juulikuu viimasel nädalavahetusel ehk sel aastal 31. juulil ja 1. augustil Eestimaa talupidajaid, põllumehi ja maaelust lugupidavat linnarahvast ning sisustab kaks üritusterohket suvepäeva iidse mõisapargi puude all. Aastal 1992 alguse saanud talupäevad võivad uhkusega tituleerida end ühe pikema traditsiooniga, katkematult ja samas paigas toimuv suurüritusena Eestis.

„Kuna ära on jäänud ja jäävad suurlaadad Luigel, Antslas, Palamusel, siis on kauplejate huvi Jänedal toimuvate talupäevade vastu väga suur. Kauplejate vähesuse üle kurta ei saa, neid tuleb ka Lätist ja Leedust,“ ütles ürituse peakorraldaja Enno Must.

Musta sõnul on vaatamiseks kohal ka uusim talutehnika. Kel polnud võimalik külastada mammograafiabussi või on seni veel vaktsineerimata, siis mõlemat võimalust saab talupäeval kasutada, kui ette näidata isikut tõendav dokument.

Muuseum kutsub kirbuturule

Nagu ka varasematel aastatel, on lisaks tehnikanäitusele ning talutoodangu müügile Musta Täku talli ülakorrusel avatud käsitöökeskus. Uudistada saab kootud vaipade näitus-müüki, vaadata, kuidas valmib meistrite käe all niplispits ning viia koju kaasa uued teadmised puidunikerdamisest.

Ostlemise vahepeal tasub sammud seada Jäneda mõisa, kus on vaadata mitu huvitavat näitust. Mõisa muuseumi juht Georgi Särekanno viib nii laupäeval kui ka pühapäeval kuni laadapäeva lõpuni igal täistunnil huvilised mõisatuurile. 

„Esmakordselt toimub ka muuseumi kirbuturg, mida minu teada pole Eestis varem tehtud. Muuseumis on selliseid asju, mida hoida pole mõtet. Kirbuturult saab osta näiteks vana pressraua, lipse, raamatuid, muud huvitavat kraami,“ lubas Särekanno, kes lähipäevadel otsib läbi kõik riiulid ja nurgad, et müüki minevate asjade hulgas oleks selliseid, mis ostjal silmad särama paneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles