KÜSIME SPETSIALISTILT ⟩ Kes karusmarja lehed ära sõi?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Karusmaraja-lehevaablase vastsed on võimelised ühe ööpäevaga põõsad lehtedest tühjaks sööma, alles jäävad paljad oksad viljadega.
Karusmaraja-lehevaablase vastsed on võimelised ühe ööpäevaga põõsad lehtedest tühjaks sööma, alles jäävad paljad oksad viljadega. Foto: Liisi Kont

Nii mõnigi aiaomanik on neil päevil oma valdustes ringkäiku tehes ehmatusega avastanud, et keegi on karusmarjapõõsa lehtedest paljaks söönud. Süüdistada tasub selles kollast karusmarja-lehevaablast.

Räpina aianduskooli õpetaja Liisi Kont tõdeb, et kollase karusmarja-lehevaablase vastne, kes nii karusmarja kui ka punase sõstra lehti sööb, näeb väga ilus välja, aga vaatepilt, mis tema kahjustuse tagajärjel avaneb, paneb ahastama ja õhku ahmima. Vaid ühe ööpäevaga on need ebaröövikud suutelised põõsad lehtedest tühjaks sööma, alles jäävad paljad oksad viljadega.

Loodussäästlikest valikutest aitab nende arvukust vähendada tugeva veejoaga taimede pritsimine. Meeles tasub pidada, et neil on ühe suve jooksul kaks põlvkonda.

Lisaks mainitud karusmarja ja punase sõstra lehtede õgijale on tänavu aias palju kahjureid paha tegemas. Et aidata teil neid tuvastada ja peletada, avaldab Maa Elu 1. juuli lehes põhjaliku loo, milles Liisi Kont näitab nii pildis kui sõnas, kes meie taimi praegu kahjustamas on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles