Kalafoor: suuremate kalade söömist peaks piirama

BNS
Copy
Kehvemaks on läinud lood ahvena (fotol), koha ning lesta arvukusega.
Kehvemaks on läinud lood ahvena (fotol), koha ning lesta arvukusega. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eestimaa Looduse Fond (ELF) koos Maailma Looduse Fondiga (WWF) avaldas neljapäeval uued hinnangud kestliku kala juhises ehk Kalafooris ja need soovitavad suuremate kalade tarbimisest hoiduda.

Kolmandat aastat eestikeelsena ilmuvate hinnangute järgi on kõige kehvem seis meie röövkaladega, teatas ELF-i esindaja. Tarbijatele, edasimüüjatele ning tootjatele suunatud kala ja mereanni olukorra hinnangud leiab kodulehelt kalafoor.ee.

Kala ja mereanni teejuhi koostaja Joonas Plaani sõnul mõjutavad meie toidulauda aina enam laiemad muutused Läänemeres. "Kuigi endiselt on probleem osa kala ülepüügiga, siis aina enam mõjutab mereelustikku eutrofeerumine, kliimamuutused ning võõrliigid. Looduskaitselised ja kalamajanduslikud tegevused ei ole enam piisavad, muutuma peab meie kõigi toidulaud, kui soovime ka tulevikus näha elurikast Läänemerd," ütles Plaan.

Toiduvalikute suunamised ja teadlaste seire tulemused peavad kajastuma ka Läänemerd ja selle kalandust puudutavates poliitikates. „Iseenda toiduvalikuid tehes tasub samuti lähtuda lisaks maitsemeelele ka mõttest, millist keskkonda me soovime, sest seos on siin otsene,“ lisas ta.

Uuendatud hinnangu järgi läheb paljudel eestlaste seas populaarsetel söögikaladel aina halvemini.

Uuendatud hinnangu järgi läheb paljudel eestlaste seas populaarsetel söögikaladel aina halvemini. Ökosüsteemile olulised suured röövkalad tuleks jätta söömata ning kalavalikusse võiks jõuda rohkem väikesemõõdulist kodumaist kala. Läänemere tursa olukord on endiselt kriitiline, kehvemaks on läinud ahvena, koha ning lesta olukord. Hästi läheb aga kodumaisel kilul, räimel, tuulehaugil, latikal ja särjel. Arvukus on kõrge ka toidulauale harva jõudval nurul, linaskil ja vimmal.

Kui tursa olukorras on süüdi suuresti ülepüük, siis teisi liike mõjutavad aina rohkem keskkonnamuutused, nagu eutrofeerumine, Läänemere hapestumine ning kliimamuutused. Läänemere olukorra parandamiseks võiks kalasööjatest eestlaste toidulaualt leida rohkem väikesemõõdulist kodumaist kala ning võõrliike ümarmudilat ja hõbekokre.

Selle valguses kutsub Eestimaa Looduse Fond toitlustusasutusi üles pakkuma oma klientidele Läänemere-sõbralikumat toitu. Kalaroogade menüüs võiks ohustatud tippkiskjad asendada väikse kodumaise kala või võõrliikide ümarmudila ja hõbekogrega.

Kalafoor ehk Fish Guide on WWF-i ja ELF-i koostatud juhend, mis aitab teha keskkonnahoidlikumaid kala- ja mereannivalikuid Eestis. WWF-i juhist kalade ja teiste mereandide valimiseks on kasutatud alates 2000. aastate algusest. Tänaseks on juhis kasutusel 28 riigis ja 25 eri keeles ning seda uuendatakse vastavalt seireandmetele igal kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles