Fotod ⟩ Lammastel algas beebibuum

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy

Aprillis algab suurem lammaste poegimisaeg ja Maa Elu küsis end selleks puhuks külla Varbla kandis tegutseva Niinepuu lambamaja pererahvale Anu Tiitsaarele ja Ivo Uutarile.

Nädalapäevad tagasi oli Niinepuu lambamajas poegimine täies hoos – 70 talle juba sündinud ja umbes kaks korda nii palju veel tulemas. Üks neist jõudiski ilmale tulla selle tunni sees, mil meie lambamajas olime.

IT-spetsialisti taustaga Ivo võttis taskust mobiili, milles kogu andmebaas oma lammaste kohta. Selle põhjal teab pererahvas täpselt, millal poegimisaja kõrghetk – meie külastuspäeva ajal, ja millal viimast poega oodata – 2. mail.

40 päeva kestval poegimisajal on alati keegi lammaste juures, ka öösel. Ivo ütles, et ega tavaliselt suurt midagi peale vaatamise teha pole, aga tark on siiski valmis olla olukorraks, mis inimeste sekkumist vajab.

Niinepuu lambad elavad talvel suures kilehallis. Kohe ukse kõrval aedikus pikutavad jäärad. „Nemad on oma töö juba auga ära teinud ja ootavad nüüd sügist,” sõnas Ivo.

Edasi riburada pisikesed aedikud, kus äsja poeginud või problemaatilised uted oma poegadega.

„Näed, siis on üks tüüp, kes arvab, et ei pea oma poegi toitma,” osutab Ivo. „Meie siis räägime talle, et oleks ikka mõistlik, muidu läheb kombinaati. Tavaliselt see aitab.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles