Ehituskaupluste keti juht: samu kaupu toidupoest otsivad inimesed ei aita nakkuse levikut piirata

maaelu.postimees.ee
Copy
Huvi aia- ja ehituskaupade vastu on kevadel väga suur.
Huvi aia- ja ehituskaupade vastu on kevadel väga suur. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ehitus- ja sisustuskaupade kett K-rauta märgib ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutile ning valitsusele saadetud pöördumises, et sunnitud sulgemine tekitab ehitus- ja aianduspoodidele ebavõrdse konkurentsiolukorra ja majanduslikku kahju. Samuti toob ta välja, et kui inimesed otsivd samu tooteid väiksema müügipindadega toidukauplustest, ei aita see kuidagi nakkuse vältimisele kaasa.

Kesko Senukai Estonia juhi Donatas Zalobaitise sõnul on piirangutest tulenevalt tekkinud ebavõrdne konkurentsiolukord ja majanduslik kahju ühele sektorile, kuna ehitus- ja muid aiandusega seotud kaupu vajavad inimesed suunduvad selleks suurematesse toidupoodidesse, mis on vastupidine eesmärgile, mis seati piiranguid kehtestades.

"Sarnase kaubavalikuga poodide erinev kohtlemine põhjustab suuri konkurentsiprobleeme. Sulgemise tulemuseks on olnud kliendivoo ja müügitulu ümbersuunamine ehitus- ja aianduspoodidest suurtesse „toidupoodidesse“," lausus Zalobaitis.

"Ühelt poolt on sellel väga tugev majanduslik mõju, aga rahvatervise aspektist tähendab see, et inimeste tulv on suuremalt arvult hajutatud kaubanduspindadelt nüüd ümbersuunatud väiksemale arvule pindadele otsima samu kaupu."

Ehitus- ja aianduspoodide avamine ei anna tema hinnangul pelgalt inimestele võimalust vajaminevaid kaupu soetada, vaid vähendab ka täituvust poodides üldiselt. 

"Suudame oma kauplustes tagada nii kõigi ostjate kui meie töötajate ohutuse - kliente teenindatakse isikukaitsevahendeid kasutades, turvalise vahemaa tagant, läbimõeldud, valvatud ja juhitud klienditeekonnal. Ehitus- ja aiapoodide klienditeekond erineb otsustavalt näiteks toidukauplusest, kus inimesed saavad segamatult üksteisega koos oste sooritada," seisab kirjas. 

Pöördumise ehitus- ja aianduspoodide avamiseks tegid peaministrile 30. märtsil ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Aiandusliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit ja aiandusettevõtted. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles