Aknalaual kasvavad nii tomatid, kurgid kui ka õunapuud

maaelu.postimees.ee
Copy
Kurgid aknalaual.
Kurgid aknalaual. Foto: Kersti-Mai Kotkas

Praegu on paljudes kodudes aknalaudadel tõeline pidupäev – püsielanikest potilillede kõrval on koha sisse võtnud maitsetaimepotid ja taimekastid suveks kasvuhoonesse, rõdule või aeda peenrale ettekasvatatavate taimedega. Rõõmu nende jälgimisest on palju, sest noored taimekesed viskavad pikkust suisa silmaga nähtavalt.

Kui teilgi on aknalaual midagi toredat kasvamas, jagage seda meiegagi. Ootame pilte ja lühikest tutvustust aadressil maaelu@ajaleht.ee. Kui on mõni kasulik nipp, mida julgete soovitada, lisage seegi.

Pildiasaatjate vahel loosime välja Maa Elu meeneid.

Ühest oast sündis palju rõõmu

III klassi poiss Saamuel kasvatab aga aknalaual uba. Nimelt jagas loodusringi õpetaja kõigile enne distantsõppe algust ühe oa, ja näitas, kuidas see idanema panna. “Küll oli tore jälgida kasvama minekut ja esimeste õite tulekut!” vahendas Saamueli ema Eve.

Praegu on Saamueli oataimel juba neli oakauna, millest pooled on 10 cm pikkuseks kasvanud. Saamuel on oma oa üle väga uhke, kinnitas ema.

Mida rohkem, seda uhkem!

"See on minu segasummasuvila – mida rohkem seda uhkem!" kirjutas Jane Soe oma tõeliselt rikkaliku aknalauaaia kohta.

Segasummasuvila aknalaual.
Segasummasuvila aknalaual. Foto: Jane Soe

Aknalauale mahub palju

Tartumaal Neemiskülas kasvab aknalaual kartul, paprika, tomat, lehesalat ja mõned lilled. Üle kõige kõrgub kartul. Aknalaualt leiab kasvamas veel karulaugu ja suvikõrvitsataimegi.

Aknalaud Tartumaalt.
Aknalaud Tartumaalt. Foto: Diana Rasumovski

Värske kurk oma aknalaualt

"Puhtalt lõbu pärast pistsin mulda kolm kasvuhoonekurgi PindosF1 seemet," kirjutas Kersti-Mai Kotkas. Oma kodu lõunapoolse akna, kus kurgitaimed kasvavad, varjas ta paberiga, nüüd ulatuvad taimed juba laeni ja viljad on 20-25 cm pikad. 

Kurgid aknalaual.
Kurgid aknalaual. Foto: Kersti-Mai Kotkas

Kurgiseeme Hispaaniast

Mare Sooviku kasvuhoones pesitsevad igal aastal tomatid ja kurgid. Ettevalmistused käivad ka sel aastal. Pildil on tomat ´Red Cherry´. "Kurgiseeme aga on ostetud Hispaaniast ammu - 10 vanast seemnest tärkas elule üks," lisas ta.

Tomati- ja kurgitaim.
Tomati- ja kurgitaim. Foto: Mare Soovik

Õunaseemned mulda? Miks mitte!

Marko Erismaal aga oli saata foto hoopis põnevast katsetustest. Nimelt avastas ta, et õuna sees olid seemned idanema läinud. "Mõtlesin, et panen potti, et näha, kas lähevad kasvama," kirjutas ta. 

Õunaseeme läks kasvama.
Õunaseeme läks kasvama. Foto: Marko Erismaa

Kartul aknalaual

Anne Ivask saatis foto aknalaual kasvavast kartulist, mis on juba päris suureks kasvanud. "Varem ei ole toas kartulit kasvatanud. Ega kartuli noppiminegi enam mägede taga ole," lisas ta.

Aknalaual kasvav kartul.
Aknalaual kasvav kartul. Foto: Anne Ivask

Taimed aitavad kevadet oodata

Toas kasvav kurgitaim.
Toas kasvav kurgitaim. Foto: Sirje Kroonsaare
Redised ja maitsetaimed rõdul.
Redised ja maitsetaimed rõdul. Foto: Sirje Kroonsaare

Sirje Kroonsaare Paidest kirjutas, et ootas väga kevadet ja selleks, et kiiremini rohelust näha, pani mõned seemned mulda. “Ja, oh imet, varsti oligi mul väike tubane aiake,” lisas ta. Kui ilmad soojenesid, siis paigutas ta redised, tilli ja peterselli rõdule.

Kui tilli ja peterselliga on ta saanud juba mitmel korral toite maitsestada, siis täna (22.04 – toim) tõmbas ka esimese redise proovimiseks - oli maitsev, kuid veel väga väikene.

“Sibulad, potitomat ja kurk on toas. Kavatsen kurgi ja tomati mai lõpus kasvuhoonesse viia. Kurki olen nii ka varem kasvatanud, kuid potitomatit kasvatan esimest korda,” kirjutas ta. Samuti pani ta mulda peiulille seemned, ka neil on juba õienupuke küljes. “Nii põnev on,” võttis ta kokku.

Kasvama läksid ka supiherned

Muraste Kooli klassiõpetaja Pille Luhakooder ärgitas juba eelmise aasta distantsõppekevadel oma neljandikke kodus taimede kasvu jälgima. Sel kevadel andis ta sama vahva ülesande ka oma esimese klassi õpilastele. “Olen näidisena külvanud hernest, redist, päevalilleseemneid, salatkressi. Tegin fotod ja jagasin albumiga. Lastel pandi kodus lisaks sellele kasvama ka tomateid, kurke, isegi arbuus,” sõnas ta.

Foto: Pille Luhakooder

Kõige rohkem meeldivad lastele aga noored hernevarred. “Eelmisel kevadel keegi väga poodi minna ei julgenud ja lisaks on seemnekotikestes müüdavad herned ka suhteliselt kallid. Katsetasin tervete roheliste supihernestega. Läksid kasvama, olid maitsvad, soovitan kõigile!” jagas ta.

Pille Luhakoodri mullust herneprojekti saab aga näha sellest galeriist.

Taavet Malkov saatis meile foto potis kasvavast üheksavägisest. "Olles vanemate juures külas, andis õeke möödaminnes ühe mullase nartsu. Võttis juured alla teine potis," kommenteeris ta.

Foto: Taavet Malkov

Lea Randma saatis meile kaks fotot oma taimedest.

Foto: Lea Randma
Foto: Lea Randma
Kartul ´Maret´.
Kartul ´Maret´. Foto: Hille Peik

Hille Peik saatis foto kartulitaimedest. "Kartul ´Maret´. Sel aastal varajasem, kui teised varajased!" lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles