Õuntest ja meest valmib Paldiskis käsitööviin (2)

Tiit Efert
Copy
Uku-Mats Peedosk (vasakul) ja Tanel Lepp hakkasid neli aastat tagasi õunaveinist kangemat kraami tegema.
Uku-Mats Peedosk (vasakul) ja Tanel Lepp hakkasid neli aastat tagasi õunaveinist kangemat kraami tegema. Foto: Tiit Efert

Paldiskis asuvas viinaköögis valmistavad Tanel Lepp ja Uku-Mats Peedosk kääritatud jookidest käsitööviina ja pandeemiaajastu märgina ka puhastuspiiritust.

Tanel ja Uku-Mats on Lõuna-Eestist pärit mehed, keda elu on toonud Tallinnasse. Neli aastat tagasi hakkasid nad Eesti naturaalsest õunaveinist kangemat kraami tegema. Alustati väikese, 50liitrise aparaadiga ja tulemuseni jõudmine võttis aega. Katsetustest kasvas välja plaan soetada endale korralik viinaköök.

Toovad Paldiskit esile

Mehed otsisid Tallinnast kuni 50 kilomeetri kaugusel tootmisruume. Paldiskis PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis olid mõistlikud hinnad ja ruumid. Ruumid pidid olema vähemalt 2,5 meetrit kõrged, et suured toorainemahutid ära mahuksid.

Kuigi ettevõte kannab siiani Tallinn Distillery nime, mõeldakse aina rohkem, kuidas oma toodetes Paldiskit või Pakri poolsaart esile tuua. Näiteks võiks ettevõtte nimeks saada Paldiski või ka Pakri viinaköök. Nad on juba nimetanud meeveinist valmistatud viina Rogervikuks. Uku-Mats selgitas, et Rogervik on Paldiski asula vana rootsikeelne nimetus. Otsetõlkes tähendab see rukkilahte, mis viitab, et 18. sajandil oli Paldiski üks väheseid Läänemere idakalda jäävabasid sadamaid, kus Eesti rukis laevadele lossiti ja üle mere viidi.

Õunanaps Apple Jack

Vili ja mesi on ühed vähestestkohalikest toorainetest, mida on Eestist tööstuslikus mahus võtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles