Küsime spetsialistilt ⟩ Mis hoiab metskitsed aiast eemal?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Metskitsed närivad elupuud keskelt paljaks ja kui soovite kiiresti ilusat hekki, siis pole muud parata, kui uued puud istutada, sest taastumine võtab väga kaua aega. 
Metskitsed närivad elupuud keskelt paljaks ja kui soovite kiiresti ilusat hekki, siis pole muud parata, kui uued puud istutada, sest taastumine võtab väga kaua aega. Foto: Erakogu

Paks lumi ajab metskitsed ja jänesed aeda viljapuid ja elupuid näksima. Metslooma oma aias näha võib olla tore, aga kuna loomad suudavad puudele suurt kahju teha, tasub nad siiski eemal hoida. Uurisime Võiste puukooli perenaise Raili Kersi käest soovitusi metsloomade aiast eemale peletamiseks.

Raili Kers: „Ega muu kitse aiast eemal hoia kui aed. Puid võib piserdada vere baasil valmistatud toodetega, need küll toimivad, aga tavapoodides müüdavate vahendite toime on lühiajaline. Nendega tuleb puud talvel korduvalt üle käia.

Raili Kers tõdeb, et metskitsed suudavad suured elupuud keskelt nii paljaks nosida, et justkui näritud õunasüda jääb järele.
Raili Kers tõdeb, et metskitsed suudavad suured elupuud keskelt nii paljaks nosida, et justkui näritud õunasüda jääb järele. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Metskitsed suudavad suure elupuu nii ära süüa, et justkui näritud õun jääb järele, keskelt närivad oksad tüveni välja paljaks. Ega siis midagi teha enam olegi. Võib ju oodata, ehk puu taastub, aga see võtaks väga pikka aega.

Noortele õunapuudele tasub jäneste ja metskitsede eest kaitseks ümber kerida tüvekaitsmed või loomavõrgud.

Praegu on hästi näha, kui jäljed ühe puu juurest teiseni lähevad. Kui neid märkate, tasub kohe vaatama minna ja kui on koort näritud, tuleb kohe pookevaha näritud kohale peale panna. Kui on kuskil kooreriba ülevalt alla terve, siis taim suudab end ise ära ravida, kui vaha peale pandud.

Praeguse külmaga võib ka päike koorelõhed sisse teha. Sel juhul tuleb samuti pookevaha peale panna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles