Indrek Šeiko peab end rohkem põllumeheks kui kaamerameheks

, Maa Elu
Copy
Ka kaameramehe töö võib põldude vahele viia.
Ka kaameramehe töö võib põldude vahele viia. Foto: Erakogu

Elukutseline operaator Indrek Šeiko tegi mõnda aega tagasi elus kannapöörde ja hakkas mahepõllumeheks. See polnudki ehk nii ootamatu, kui esialgu paista võib. Tollase nimega Kehtna kõrgemast põllumajanduskoolist sai ta agronoomi-talujuhi diplomi. Eriala valik oli üsna loomulik, sest ­tema vanemad pidasid talu.

„Aga kui nad sellega lõpetasid, polnud mul enam midagi teha ja sõbra kaudu sattusin 1999. aastal televisiooni,” meenutas Indrek algust.

„Esimene töökoht oli TV3. Palgal olen olnud ka ETVs. Siis soovitati alustada oma ettevõttega. Algul olin FIE, 2003. aastal sai alguse profitehnikat ja liikuva pildi jäädvustamist pakkuv osaühing Fookus-Pookus. Enam polnud vahet, mis kanalile või kellele tööd teed, on see Eestis või välismaal,” rääkis ta.

Kaameraga oravarattas

Iseõppijana end profiks koolitanud Indrek on koos kolleegidega edastanud liikuvat pilti meie laulu- ja tantsupidudelt, paraadidelt, presidendi vastuvõtu kätlemistseremoonialt, Eesti Laulult ning laulu- ja tantsusaadetelt.

Palju on Fookus-Pookus tegutsenud välismaal, peamiselt Soomes, sest Eestis tehakse harvem suuri teleprojekte. Soomes on töötatud laulu- ja tantsusaadete juures, paljudest filmidest rääkimata.

„Tippajal olin nädalate kaupa Soomes. Ühel päeval oli tantsusaade, siis jäätantsusaade, siis superstaarisaade või lauluvõistlus. Naljatasime, et meile peaks ka turgutuseks piima andma: iga päev oli meil trauma, sest keegi hääletati saatest välja ja kogu aeg nägime sellega kaasnevat kurbust,” meenutas Indrek muheledes.

Mullu kevadel teletöö ­seisis. „Praegu on keeruline öelda, mis saateid tuleb, sest koroona vajutab plaanidele ­pidurit. Samas filme tehakse kogu aeg. Igal pool, kus on liikuv pilt, võiks selle taga olla Fookus-Pookus,” iseloomustas kaameramees nende pakutavat.

Kuid ühel hetkel väsis ta sellest oravarattas keerlemisest. „Muidugi oli kõik äge, aga kui teed seda aastast aastasse, hakkad otsima teistsuguseid asju. Istusime kord kälimehega pärast sauna koos ja vaatasime möödasõitvaid traktoreid. Mõtlesin, et peaks uuesti hakkama põldu pidama. Imestati – mis sa räägid? Osa ei usu mu elupööret siiamaani. Täna pean end rohkem põllumeheks kui kaamerameheks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles