Eesti arhitektuuritudengid võitsid Soome puidukontserni disainiauhinna

maaelu.postimees.ee
Copy
Soome puiduettevõte Metsä Wood andis Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuritudengitele 2000-eurose auhinna nende innovaatilise ja keskkonnasõbraliku hoonedisaini “ARRANGE – moodulridaelamud” eest.
Soome puiduettevõte Metsä Wood andis Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuritudengitele 2000-eurose auhinna nende innovaatilise ja keskkonnasõbraliku hoonedisaini “ARRANGE – moodulridaelamud” eest. Foto: Kuvatõmmis

Soome puiduettevõte Metsä Wood andis Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuritudengitele 2000-eurose auhinna nende innovaatilise ja keskkonnasõbraliku hoonedisaini “ARRANGE – moodulridaelamud” eest.

Uudses hoones kasutatakse peamise ehitusmaterjalina Kerto LVLi (lamineeritud vineerpuit). Viieliikmeline võistkond osales neljandat korda toimunud puidu-häkatonil “Future of Wood”, mis peeti novembris Tartus ja kus osales enam kui 80 puiduentusiasti. Üritusel sündis 9 uut ideed, mille eesmärgiks on puidu kui naturaalse ja taastuva ressursi esiletõstmine ehitusmaterjalina.

Metsä Wood pakkus üritusel osalenutele võimalust osaleda lisaks veel ühel võistlusel, et luua ehituse element või moodul, mis kasutaks Kerto® LVLi modulaarses linnaehituses. Võitja valis välja Metsä Woodi tehnilistest ekspertidest koosnev meeskond.

Meie kontseptsioon võimaldab vähendada ehitusjäätmeid ja energiatarbimist ehitusel.

“ARRANGE idee on pakkuda arendajatele kiiret ja lihtsat lahendust ridaelamukompleksi ehitamiseks, säästes samal ajal nii nende aega, närve kui ka energiat. Pakume arendajatele paindlikke majaplaane. Meie eesmärk on muuta ridaelamute rajamine lihtsaks, kiireks, ja mis kõige olulisem, paindlikuks,” ütles võitjameeskonna esindaja Helin Kuldkepp. “Meie kontseptsioon võimaldab vähendada ehitusjäätmeid ja energiatarbimist ehitusel. Sellega kaasnevad madalamad kulud ning kiire disaini- ja ehitusprotsess.”

  • Võitjameeskonda kuuluvad Helin Kuldkepp, Patrick Liik, Laura Liis Vilbiks, Co Jael Kotkas ja Abdullah Siddiqui. 
  • Kõik meeskonnaliikmed õpivad kunstiakadeemias teisel kursusel arhitektuuri.
  • Sama meeskond võitis ka kogu ürituse grand prix.

“Võitjaks osutunud disain kasutab modulaarehituse võimalusi nutikalt ja paneb Kerto LVLi parimal võimalikul viisil tööle. Kontseptsiooni tugevuseks on see, et selle abil pääseb arendaja mööda ridamajade rajamisele tüüpilistest murest – eelnevalt paika pandud moodulite kombinatsioonist. See projekt laiendab valikuvõimalusi ja lihtsustab ehitamist, kasutades ära modulaarehituse paindlikkust,“ ütles üks häkatoni žürii liige Tuukka Kyläkallio Metsä Woodist. Võitjameeskond sai auhinnaks 2000 eurot.

Open Source Wood on puidust moodulkonstruktsioonide ala teadmiste jagamise ja innovatsiooni platvorm, mille loojaks on Soome ettevõte Metsä Wood. Selles keskkonnas saavad arhitektid ja insenerid jagada ideid ja jooniseid, töid hindavad teised puidutööstuse professionaalid, kes jagavad ka toetust ideede edasiarendamiseks. Lisaks leiavad sealt abi ja täiendavaid teadmisi tudengid ja inspiratsiooni kõik, kes on tegevad puidutööstuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles