Parima talu kandidaat ⟩ Lukustatud saarel valmis kanala

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Saaremaa Mahemuna tootmine käib küll täisautomaatselt, ent käitlemine täiesti käsitsi, räägib ettevõtte juht Tanel Tang.
Saaremaa Mahemuna tootmine käib küll täisautomaatselt, ent käitlemine täiesti käsitsi, räägib ettevõtte juht Tanel Tang. Foto: ETKL

Tänavu veebruaris ostis Tanel Tang Saaremaal vana lauda, kuhu plaanis järgmistel kuudel rajada ajakohase kanala. Märtsis läks aga saar lukku ja ükski planeeritud abiline sinna ei pääsenud. Ent ettevõte Saaremaa Mahemuna rajamata ei jäänud.

Varem töötas Saaremaalt pärit Tang kümme aastat põllumajandussektoris, kuid ühel hetkel tundis, et on aeg tagasi tulla. „Eesmärk oli siin oma ettevõttega alustada ja oskused proovile panna,” sõnas ta. Kohe mehel kanapidamisplaani ei olnud. Ta tegi hoopis võimaluste nimekirja ja hakkas sobimatuid järjest maha kriipsutama. „Jõudsin mobiilsete kanalateni ja sealt hakkas selguma, et kana ja muna võikski teema olla,” jutustas mees. Ent tal oli mõistlik teha statsionaarne laut.

Jõudsin mobiilsete kanalateni ja sealt hakkas selguma, et kana ja muna võikski teema olla.

Panka helistades naerdi ta välja, aga Maaelu Edendamise Sihtasutusest sai ta laenu, abiks oli ka noortaluniku toetus. Koguinvesteering oli umbes 130 000 eurot.

Kuigi Saaremaa koroonaviiruse tõttu suleti ja täisautomaatse lauda paigaldajad kohale ei pääsenud, saabus mais Salme külla 1500 mahekana. Nad elavad moodsas laudas, kus kogu elu reguleerib automaatika. Samal ajal käib munakäitlemine veel käsitsi ja kuna päevas munetakse keskmiselt 1250 muna, kulub nende sorteerimiseks 3–4 tundi.

„Oleme kolme kuuga päris palju saavutanud, müüme ära kõik, mis toodame,” oli Tang uhke. Rõõmu pakub talle ka eraelu, sest äsja abiellununa on perre peagi esiklast oodata.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles