Parima talu kandidaat ⟩ Suur elumuutus viis maale siidrit tegema

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Tori siidritalu peremees Karmo Haas unistab tulevikus rohkem viinamarjadega tegeleda.
Tori siidritalu peremees Karmo Haas unistab tulevikus rohkem viinamarjadega tegeleda. Foto: ETKL

Varem Tallinnas toitlustusvaldkonnas tegutsenud Karmo Haas otsustas koos abikaasa Veranika ja kolme lapsega mõni hea aasta tagasi pealinna elu selja taha jätta ja Pärnumaale tulla – nullist pihta hakates siidrit tegema ja vana maja taastama.

Tori siidritalu.
Tori siidritalu. Foto: ETKL

Nüüdseks on mõlemad eesmärgid täidetud: valminud on tootmishoone ja elumajagi uue kuue saanud.

Seitse aastat tagasi istutatud viinamarja- ja õunapuuistandusedki on ilmet võtnud. Kui õunapuudelt veel arvestatavat saaki ei nopi ja suurem osa toorainest ostetakse sisse, siis 1200 viinapuult saadud viinamarjadest on Tori siidritalus juba veini tehtud.

Ei tea, mis mõtted veel pähe võivad tulla. Viinamarjaga tahaks rohkem tegelda.

Kuigi perel on maad pisut üle 20 hektari, ei ole kõike täis istutatud. „Ei tea, mis mõtted veel pähe võivad tulla. Viinamarjaga tahaks rohkem tegelda,” unistas Karmo Haas. Kui tal käsitöösiidri tegemise mõte tuli, arvas ta, et on ainus, kel selline geniaalne idee. Ent nüüd on temasuguseid veel kümmekond.

Ja kuigi viinamari on Karmole väga sümpaatne, on siiski õun see, mis leiva lauale toob. „Viinamarjad on rohkem eksperiment ja katsetamine. See annab võimaluse pakkuda midagi unikaalset,” sõnas ta. Suuremaid koguseid käsitsi tegutsedes toota ei jõuaks. Praegu saadakse oma perega hakkama.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles