Parima talu kandidaat ⟩ Noortalunik investeeris tööliste asemel tehnikasse

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Kuldar Kuld on tööliste asemel investeerinud korralikku tehnikasse, et tööd ise ja rõõmuga teha.
Kuldar Kuld on tööliste asemel investeerinud korralikku tehnikasse, et tööd ise ja rõõmuga teha. Foto: ETKL

Kui Kuldar Kuld väike poiss oli, öeldi ta isale, et too peab kähku traktori majja tooma, muidu kaotab poiss põllumajanduse vastu huvi.

Õnneks huvi ei kadunud ja seitse aastat tagasi võttis Kuld isalt talu üle. Kui isa pidas mahelambakarja, siis noorperemees läks üle maheteravilja kasvatusele. „Ma ei ole hingelt loomakasvataja,” põhjendas Kuld ja lisas, et teraviljaga on käive suurem ja lihtsam ära elada. Praegu kasvatab ta Jõgevamaal Lalluka OÜs vilja 300 hektaril, millest kaks kolmandikku on pere omandis.

Valdavalt töötab Kuld üksi, kuigi vahel käib isa abiks. Vaimseks toeks on kodus olev kaasa ja pisipoeg. Põllumehe elu teeb keeruliseks aeg: kui kõik tööd saaks aasta peale ära jagada, oleks tempo igati normaalne. Praegu on põllumees aga 24/7 tööl.

Nii on Kuld investeerinud tööliste asemel korralikku tehnikasse, et tööd ise ja rõõmuga teha. „Kui vastu tahtmist peaks tegema, ei tahakski teha,” tõdes ta. Pealegi peab korralik tehnika vastu ja sagedase remontimise asemel saab rahus põllutöid teha.

Kui vastu tahtmist peaks tegema, ei tahakski teha.

Murelikuks teeb teda aga mahevilja hinna langus. Kohati on saaki kasulikum tavaviljana müüa, kuigi mahevilja saak on vähemalt poole väiksem. „Pakkumine on kasvanud, aga nõudlus ei tule järele,” selgitas Kuld olukorda. Tema jaoks on kõige raskem, et ühtki hinda ei määra ta ise: kütus, tehnika, vilja hind – kõik öeldakse ette. „Mul hakkab kaduma võimalus, kust veel kokku hoida,” oli ta murelik.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles