Parima talu kandidaat ⟩ Metsa kasvanud talukohast hubaseks turismitaluks

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Kauksi puhkemaja perenaise Piret Talistu sõnul on tänavune suvi väga edukas olnud.
Kauksi puhkemaja perenaise Piret Talistu sõnul on tänavune suvi väga edukas olnud. Foto: Teele Üprus

Peipsi järvest kahe kilomeetri kaugusel paksu metsa sees asuva Kauksi puhkemaja parkla on argisel augustipäeval autodest pungil. Parasjagu on käimas üks seminar ja puhkemajade ümber võib kuulda vaikset suminat.

„Suvi on selline olnud, et ootan juba sügist,” naeris perenaine Piret Talistu. Suurel õuealal paikneb üksteisest mõnusas kauguses kolm modernset suvemaja, kaks puhkemaja ja suur peamaja. „Kevadisel kriisi ajal olid meil kõik majad täis. Neis ei pea ju kellegagi kokku puutuma,” rääkis Talistu. Põhiklientuur on tänavu Eestist, peamiselt Tallinnast. „Sel aastal on meil käinud kaks soomlast ja kaks lätlast,” tähendas ta muiates.

Kevadisel kriisi ajal olid meil kõik majad täis. Neis ei pea ju kellegagi kokku puutuma.

Tallu koliti 1997. aasta lõpus, kui abikaasa vanavanemate talukoha tagasi sai. „Kui ma oleks toona selline julge naine olnud nagu praegu, poleks ma siia tulnud. Polnud siin elektrit, teed, kõik oli metsa kasvanud,” jutustas Talistu.

Kuigi pererahvas on proovinud kartulit kasvatada, ei tulnud sellest midagi välja, sest ümbruskonnas viljaka mullaga põllumaad ei ole. Õigemini paistavad silma ainult metsad. Siiski tegeleb Pireti abikaasa teraviljakasvatusega – seda aga 30 kilomeetri kaugusel Mäetaguse kandis.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles